Gespreide betaling huisbrandolie vanaf 1 oktober

(belga) - Vanaf 1 oktober staan sommige brandstofhandelaars toe dat, na een aanbetaling van 25 procent, de factuur voor de levering van huisbrandolie in maandelijkse schijven wordt afbetaald. Vanaf 1 januari wordt die regeling algemeen en verplicht. Gezinnen die na 1 juni stookolie kochten, kunnen vanaf begin oktober de terugbetaling van de energiekorting aanvragen. De terugbetalingzelf begint op zijn vroegst eind november.

De ministerraad heeft vrijdag de maatregelen om de gevolgen van de hoge energieprijzen verder verduidelijkt na contacten met de sector. Er komt een geografisch gespreide lijst van brandstofleveranciers waar men, in afwachting van een wettelijke regeling, terecht kan voor een kosteloze spreiding van de betaling van de factuur en een eenheidsprijs ongeacht de bestelde hoeveelheid. Dat was de boodschap van premier Guy Verhofstadt en de bevoegde ministers op de wekelijkse persconferentie.

Vanaf 1 oktober betaalt men geen BTW of accijnzen meer bij de aankoop van stookolie. De vermindering van 17,35 procent geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juni 2005, maar de taksen kunnen pas vanaf 1 oktober teruggevorderd worden bij de FOD Financiƫn, aldus minister Didier Reynders. De terugbetaling gebeurt ten vroegste in november, aldus nog Reynders. De facturen kunnen ingediend worden tot 31 mei.

De tegemoetkoming geldt bij een prijs van 50 eurocent per liter inclusief taksen. De daadwerkelijk betaalde prijs mag evenwel niet lager zijn dan 50 cent. Concreet betekent dit dat wie begin juni stookolie insloeg tegen 0,5092 euro per liter een korting krijgt van 9,20 euro per duizend liter. Begin september liep de prijs op tot 0,6392 euro, wat een korting van 110,90 euro betekent.

De aanvraagformulieren voor een terugbetaling zijn vanaf begin oktober beschikbaar op de website www.minfin.fgov.be en vanaf midden oktober in de postkantoren en controlekantoren van de personenbelasting. Vanaf maandag is bijkomende info te verkrijgen op het nummer 02/33.66.999.

Twee weken geleden besliste de regering ook dat er een eenheidsprijs komt ongeacht de geleverde hoeveelheid en dat men de factuur kosteloos in schijven zou kunnen terugbetalen. Dit zal in de programmawet worden ingeschreven die in oktober in het parlement wordt ingediend, kondigde Verhofstadt aan.

In afwachting is met de sector afgesproken dat iedereen binnen een straal van 25 kilometer een brandstofleverancier kan vinden die deze twee maatregelen nu reeds op vrijwillige basis toepast, aldus minister van Energie Marc Verwilghen. De lijst staat op de websites van de FOD Economie en Informazout.

De eenheidsprijs zal gelden voor de levering van minstens 900 liter als de tank groter is dan 1.250 liter. Voor kleinere tanken zal een speciaal regime gelden.

Wat de gespreide betaling betreft, dient een begroting gemaakt te worden van het jaarlijks stookolieverbruik. De klant betaalt bij levering een kwart van de prijs. Daarna kan men het resterende bedrag over een periode van 12 maanden afbetalen.

Voor de verwarming op gas zal een technische werkgroep een analoge regeling uitwerken die de eerste drie maanden van 2006 van kracht moet worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud