Gezinnen zijn rijker dan ooit

Het netto financieel vermogen van de Belgische gezinnen steeg in het eerste kwartaal met 12,1 miljard euro tot een record van 653,5 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

(tijd) Het brutovermogen groeide met 16 miljard tot 793,4 miljard euro. Dat is vooral te danken aan de stijging van de aandelenkoersen, aankopen van beleggingsfondsen en een aangroei van de tegoeden op spaarboekjes. De tegoeden op zicht- en termijnrekeningen daalden en beleggers verkochten obligaties en kasbons.

De schuld van de gezinnen groeide met 3,9 miljard tot 139,9 miljard euro. Het uitstaand bedrag van de woonkredieten steeg voor het eerst boven 100 miljard euro.

De Nationale Bank publiceerde geen nieuwe cijfers over het onroerend vermogen. Dat bedraagt ongeveer 750 miljard euro. Het nettovermogen van de gezinnen loopt dus op tot 1.400 miljard euro of zo'n 312.000 euro per gezin.

De ondernemingen en de overheid zien hun schuld toenemen. De vennootschappen hebben een nettoschuld van 298,4 miljard, de overheid staat 254,5 miljard in het rood.

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud