Goedkope verzekering voor niet-rokers zonder overgewicht

(tijd) - De verzekeraar Mercator brengt als eerste een schuldsaldoverzekering op de markt waarvan de premie verbonden is aan de gezondheid van de verzekerde. Wie niet rookt en niet aan overgewicht lijdt, krijgt een lager tarief dan wie 'ongezond' leeft. Voor grote leningen wordt ook gekeken naar de bloeddruk en de cholesterol van de verzekerde, meldt De Tijd.

Een schuldsaldoverzekering is een tijdelijke overlijdensverzekering die gekoppeld is aan een hypotheeklening. Indien de verzekerde gedurende de looptijd van de lening overlijdt, zuivert de verzekeraar het uitstaande saldo van de lening aan zodat het onroerend goed in kwestie voor de erfgenamen vrij van schulden is. Traditioneel zijn de premies van zo'n verzekering gebaseerd op de officiële sterftetafels. Die tafels bevatten historische gegevens en geven de kans aan dat de verzekerde het komende jaar overlijdt. Mercator introduceert nu een alternatieve premieberekening, gebaseerd op recente statistische gegevens.

Het uitgangspunt is dat wie gezond leeft, minder premie betaalt omdat hij of zij minder kans heeft te overlijden. Voor verzekerde kapitalen tot 50.000 euro houdt Mercator rekening met twee elementen: al dan niet roken en de BMI-index, die rekening houdt met de lengte en het gewicht. De BMI-index verkrijg je door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meter. Algemeen wordt gesteld dat een BMI-index tussen 19 en 25 goed is. Wie hoger dan 25 scoort, moet vermageren. Voor de niet-rokers wordt nog een duidelijk onderscheid inzake risicoprofiel gemaakt.

Niet-rokers die niet te dik zijn, krijgen het zogenaamde 'preferred risk-tarief' dat volgens Mercator gevoelig beneden de tarieven van de andere grote spelers ligt. In principe volstaat het invullen van een medische vragenlijst. Maar voor verzekerde bedragen vanaf 125.000 euro kan een medisch onderzoek worden gevraagd. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud