'Goud in de portefeuille is als paprika bij de maaltijd'

Beleggers ontdekken in steeds groteren getale goud of goudmijnaandelen als een interessante diversificatie. Graham Birch, de beheerder van het MLIIF World Gold Fund, waarschuwt evenwel voor de grote volatiliteit van goudmijnaandelen.

(tijd) 'Goud is als paprika bij de maaltijd: een ideale smaakmaker voor de portefeuille, maar overdaad schaadt.'

Graham Birch behoort samen met zijn collega Evy Hambro tot de invloedrijkste investeerders in de goudmijnsector. De twee beheren samen het MLIIF World Gold Fund, met een beheerd vermogen van 5,3 miljard dollar (4,1 miljard euro) veruit het grootste goudmijnfonds ter wereld.

Die 5,3 miljard is een relatief groot deel van de wereldwijde goudmijnkapitalisatie, zo'n 125 miljard dollar. Toch zegt Birch geen probleem te hebben om voldoende investeringsopportuniteiten te vinden. 'Wij beperken ons immers niet tot goud, we beleggen ook in pakweg platina-, diamant- of zilvermijnen en gediversifieerde groepen als Freeport Copper & Gold en Anglo American.'

Dividenden

Ondanks de grote invloed van het MLIIF World Gold Fund in de sector zegt Birch niet echt een actieve fondsbeheerder te zijn die regelmatig bij het management op tafel klopt. 'We hameren wel altijd op dividenden, iets waar goudmijngroepen traditioneel erg slecht in zijn. Een stabiel dividend creëert discipline. Goudmijngroepen hebben zeer lage kapitaalkosten. Managers beginnen dan al snel te denken dat hun kapitaal gratis is en durven al eens de vergoeding voor de aandeelhouders te vergeten. Dat de meeste goudmijngroepen nu wel stabiele dividenden uitkeren, is in belangrijke mate aan ons te danken.'

De goudprijs is sinds begin dit jaar ongeveer een vijfde gestegen, tot ongeveer 625 dollar per ounce. In mei piekte de goudprijs op 715 dollar. Ondanks die terugval zien de 'fundamentals' er volgens Birch nog altijd zeer goed uit. Hij verwacht dat vanaf dit jaar de vraag naar goud groter zal zijn dan het aanbod.

'Het aanbod is al jaren zo goed als stabiel. De goudmijnproductie slinkt. In de jaren negentig werd nauwelijks nog in exploratie geïnvesteerd. Nu willen de goudmijngroepen wel nieuwe goudaders opsporen, maar erg goed zijn ze er niet in. Ook de goudverkopen door de centrale banken zijn de voorbije jaren geluwd.'

Goudstaaf

'Tegenover het slinkende aanbod staat een sterke toename van de vraag. Vooral de beleggersvraag is de voorbije jaren exponentieel gestegen.' Birch verwijst naar de succesvolle lancering van de beursgenoteerde beleggingsfondsen (trackers) in goud. Met elke tracker koopt de belegger een tiende van een ounce goud. 4.000 trackers stemmen overeen met een goudstaaf van 400 ounce (11,34 kilogram). De overeenstemmende staven goud liggen opgeslagen in de kluizen van HSBC Bank in Londen.

'De beleggersvraag via trackers is intussen opgelopen tot 16 miljoen ounce, of een vijfde van de wereldproductie', zegt Birch.

Belegt de belegger nu best in goud of in goudmijnaandelen? Birch: 'Dat hangt volledig af van je risicoprofiel. Een goudstaaf is een relatief defensieve belegging, goudmijnaandelen zijn veel volatieler.'

De top vijf van het Gold Fund bestaat op dit ogenblik uit de Amerikaanse groepen Barrick (9%), Newmont (5,2%), de Zuid-Afrikanen Gold Fields (6,7%) en (5,8%) en het Australische Newcrest (5%).

Barrick is ruim onderwogen in vergelijking met de benchmark, de FTSE Gold Mines-index. 'We storen ons niet erg aan die benchmark', zegt Birch.

'Iedereen die de goudmijnsector actief opvolgt, kan beter doen dan de index door kleinere goudmijngroepen en de mijnen zelf te bezoeken.'

De fondsbeheerder geeft het voorbeeld van het Chinese Zijin Gold. 'Zijin trok in december 2003 naar de beurs van Hongkong. Chinezen wisten niet goed welke waardering er op te plakken en brachten het aandeel tegen 15 keer de winst naar de beurs, terwijl goudmijnaandelen traditioneel rond 25 keer de winst noteren. We tekenden in, vooral omdat we ons de moeite hadden getroost zelf naar China te trekken om de mijnen te bekijken.' Zijin is intussen bijna vertienvoudigd, van 0,50 naar bijna 5 HK-dollar.

KVS

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud