Goudprijs op zucht van 700 dollar

De goudprijs bereikte donderdag een piek van 692 dollar per ounce, het hoogste peil in elf maanden. De aanhoudende prijsstijging sinds begin maart is vooral te danken aan de sterke daling van de dollar. Later deed de vrees voor een Chinese renteverhoging de goudprijs terugvallen.

(bloomberg/tijd) - Het goud en de dollar zijn bij wijze van spreken concurrenten. Een daling van de dollar leidt dikwijls tot een stijging van de goudprijs, en omgekeerd.

De belangrijkste reden is dat investeerders het goud en de dollar als alternatieve beleggingen beschouwen. Als de dollar onder druk staat, zoeken investeerders een andere belegging en opteren ze dikwijls voor het goud. Bovendien maakt een daling van de dollar het goud goedkoper voor niet-Amerikaanse investeerders.

De druk op de dollar hield gisteren aan. De euro bereikte een hoogste koers van 1,3619 dollar, het hoogste peil sinds 31 december 2004. De eenheidsmunt noteerde op een zucht van haar recordkoers van 1,3666 dollar.

De goudprijs bereikte donderdagochtend een piek van 692 dollar, het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. 'De goudposities zijn een indekking tegen de zwakte van de dollar', zegt Nick Ruggiero, goudhandelaar van Eagle Futures. 'Telkens goud wordt gedumpt, dagen ook opnieuw kopers op.'

Hoogtevrees

Toch kregen investeerders donderdag hoogtevrees en begonnen ze te verkopen. Daardoor viel de goudprijs terug. Het edel metaal sloot in Londen op 683,25 dollar per ounce, tegenover 689,80 dollar woensdag.

Handelaars verwezen onder meer naar de hoger dan verwachte Chinese groeicijfers. De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 11,1 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Economen hadden 10,4 procent groei voorspeld. Bovendien versnelde de Chinese inflatie onverwacht tot 3,3 procent.

De hoge groei en inflatie deden de speculatie over een bijkomende Chinese renteverhoging toenemen. 'Een stijging van de risico-afkerigheid staat weer op de agenda. Goud is een risicovolle belegging en staat net als eind februari weer onder druk', zeggen de grondstoffenhandelaars van zakenbank Dresdner Kleinwort.

Ze laten doorschemeren dat de goudprijs in de komende dagen voort kan dalen. 'Van glans tot stof? Het lijkt een déjà vu. Een stijging tot 700 dollar per ounce lijkt niet voor morgen.'

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud