'Grote spelers kopen volop ethische fondsen

'De grootste expansie van duurzaam beleggen (SRI) komt de jongste jaren van de grote institutionele spelers zoals de pensioenfondsen.' Dat zegt Wim Vermeir, die in 1996 bij Dexia aan de wieg stond van duurzaam beleggen.

(tijd) 'Zij zijn de langetermijnbeleggers bij uitstek en ze vervullen een belangrijke maatschappelijke rol.' Tien jaar geleden zaten in de eerste plaats particulieren achter de forse groei in duurzaam beleggen.

Vermeir ziet verschillende maatschappelijke evoluties die erop wijzen dat SRI een mooie toekomst voor de boeg heeft. 'Het brede publiek is zich veel meer bewust van het belang van duurzaamheid. De mensen stellen ook steeds kritischer vragen. Bovendien neemt met belastingen als de CO2-taks en de verpakkingsheffing op plastic zakken de financiële impact toe.'

Screening

Om te bepalen of een bedrijf in aanmerking komt voor een investering, voert een team van tien duurzaamheidsanalisten een screening uit. Dexia presenteerde een lijst met de ondernemingen die in hun onderzoeken naar voren kwamen als de beste in hun sector. Zo zijn de Duitse bedrijfssoftwareproducent SAP, de Spaanse energiereus Iberdrola en de Finse gsm-fabrikant de beste leerlingen van de klas.

Dexia is marktleider in België, maar de concurrentie zit niet stil. KBC biedt duurzame fondsen aan die focussen op specifieke thema's, zoals de klimaatverandering of de watervoorziening. 'Wij denken erover zulke themafondsen te lanceren', zegt Vermeir. De vermogensbeheertak van Dexia beheert 14,1 miljard euro aan activa die vallen onder de noemer duurzaam beheer. Dat is 14 procent van het totale beheer.

WK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud