Helft Belgische firma's tegen 2017 verkocht

De helft van de Belgische bedrijven verandert de komende tien jaar van eigenaar. Dat stellen experts in een gesprek met De Tijd. In de eerste jaarhelft van 2007 lag het overnamebedrag met een Belgische partij op 83,5 miljard euro, een vervijfvoudiging.

(tijd) De Belgische markt voor fusies en overnames staat op een recordhoogte. Volgens het gespecialiseerde studiebureau Dealogic bereikten de aangekondigde en gerealiseerde fusies en overnames met Belgische inbreng in het eerste halfjaar 83,51 miljard euro. Dat is meer dan vijf keer het bedrag van het eerste halfjaar van 2006 (15,4 miljard euro). De forse stijging is te danken aan het overnamebod van Fortis, RBS en Santander op de Nederlandse bankgroep ABN AMRO (71,1 miljard euro). Indien men geen rekening houdt met die transactie komt het totaal bedrag uit op 12,4 miljard euro.

Experts verwachten allerminst een afkoeling van de fusie- en overnamemarkt. Door de globalisering en de daarmee gepaard gaande hevigere concurrentie zijn meer dan ooit schaalvoordelen nodig. 'Het is als het computerspel Pac-Man: eten of opgegeten worden', zegt een zakenadvocaat. Daarnaast vuurt de toegenomen activiteit van private-equitygroepen de overnamemotor aan. Die vinden de rente nog altijd relatief laag, waardoor ze via schuldfinanciering makkelijk bedrijven kunnen overnemen. Bovendien springen de banken los om met hun kredietverstrekking, omdat ze via de nieuwste financiële spitstechnologie schulden kunnen doorschuiven naar andere partijen.

De vele fusie- en overnamedossiers zorgen voor hoge commissie-inkomsten bij de zakenbanken en de advocatenkantoren die de deals begeleiden. Toch gaan vooral buitenlandse banken met het geld aan de haal. In de top 10 van belangrijke begeleiders op de Belgische overnamemarkt prijken enkel KBC en Bank Degroof.

SM/MS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud