Het einde van papieren effecten treft ook uw familiebedrijf

©Sofie Van Hoof

Eén januari luidt het begin van het einde van een tijdperk in: dat van de papieren effecten. De geleidelijke afschaffing ervan treft niet alleen beleggers, maar ook aandeelhouders van niet-genoteerde familiebedrijven.

De wet op afschaffing van effecten aan toonder is vanaf 1 januari dagdagelijkse realiteit. Vanaf dan mogen in ons land bestaande aandelen niet meer in papieren vorm worden afgeleverd en mogen nieuwe aandelen niet meer aan toonder worden uitgegeven. Tegen uiterlijk eind 2013 moeten alle aandelen aan toonder worden omgezet, ofwel in aandelen op naam, ofwel in gedematerialiseerde effecten.

Niet wachten tot 2013

Vaarwel discretie?

Voor sommige familiale aandeelhouders is het einde van de papieren effecten pijnlijk, omdat zij jarenlang hun aandelen 'onder tafel' hebben aangehouden. Eigenaars van dergelijke spookaandelen zien 2008 met enige onrust tegemoet, omdat ze vrezen hun geliefkoosde anonimiteit te zullen moeten opgeven. Paniek is nergens voor nodig. Ook na 1 januari blijft discretie mogelijk voor aandeelhouders van een familiebedrijf. Wie anonimiteit wil, heeft nog altijd wettelijke mogelijkheden, zij het dat de mogelijkheid tot fiscale fraude ingeperkt is. En dat laatste kan men de overheid moeilijk verwijten.NB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud