Advertentie

'Het is onvoorzichtig plotse koersbewegingen uit te sluiten'

De beleggers gaan er beter niet van uit dat het voorspoedige beursklimaat blijft duren. Die boodschap gaf Donald Kohn, de vicevoorzitter van de Federal Reserve, mee in een toespraak voor The Exchequer Club in thuisbasis Washington.

Donald Kohn, vicevoorzitter van de Federal Reserve: foto Bloomberg

(tijd) -'In de wereldeconomie van vandaag gaan uiterst stabiele financiële markten, met minieme renteverschillen en lage volatiliteit, hand in hand met nooit geziene onevenwichten tussen de lopende rekeningen van verschillende landen en rentetarieven die historisch gezien laag zijn', stelt Kohn vast.

'In zo'n wereld zou het onvoorzichtig zijn plotse koersbewegingen voor financiële activa en een verslechtering van de liquiditeit uit te sluiten. Die zouden de veerkracht van de markteninfrastructuur en de financiële instellingen testen', waarschuwde de centrale bankier.

Risico's

Kohn stipt aan dat de financiële markten niet langer 'bankengeoriënteerd' maar 'marktengeoriënteerd' zijn. Dat komt omdat de grootbanken erin geslaagd zijn allerhande risico's te herverpakken en door te schuiven, bijvoorbeeld door kredietderivaten te verkopen aan pensioenfondsen en verzekeraars. 'Het enorm uitgebreide web van deelnemers en financiële instrumenten heeft het aantal potentiële kanalen voor de creatie en het doorgeven van financiële schokken verhoogd. Sommige van die nieuwe financiële instrumenten en markten zijn nog niet onder langdurig moeilijke omstandigheden getest', zei Kohn.

Bezorgd

Na de toespraak toonde Kohn zich alvast iets bezorgder dan Fed-voorzitter Ben Bernanke over de toestand op de markten. Volgens hem houden de prijzen op de markten alleen rekening met een 'zeer gunstige situatie'. 'Ik ben een beetje bezorgd, of verwonder mij, over het lage niveau van de volatiliteit', vertelde hij aan de zakenkrant The Wall Street Journal.

Beterschap

Toch merkte Kohn op dat er beterschap is. Volgens hem zijn de banken er onder impuls van de New York Fed in geslaagd de achterstand bij de administratieve verwerking van kredietderivaten weg te werken. 'Tussen september 2005 en november 2006 is de achterstand met 94 procent gedaald', stelde Kohn. 'De marktdeelnemers zijn ermee akkoord nu de aandelenderivaten aan te pakken, waar er nog grote tekortkomingen zijn'. KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud