Holdings noteren een vijfde onder intrinsieke waarde

De Belgische holdings noteren gemiddeld 19 procent onder hun intrinsieke waarde. Dat blijkt uit berekeningen van KBC Securities en Bank Degroof. Sofina, de schone slaapster van de Brusselse beurs, is al jaren de goedkoopst genoteerde holding met een onderwaardering van 31 procent. Auximines en Nord Sumatra leunen het dichtst tegen de intrinsieke waarde aan.

Richemont, met onder andere Cartier in bezit, vertegenwoordigt 13% van de de Sofina-portefeuille.

(tijd) - De Franse nutsgroep Suez en de Zwitserse luxeketen Richemont (onder meer Cartier) vertegenwoordigen respectievelijk 15 en 13 procent van de portefeuille van Sofina. De portefeuille wordt verder gestoffeerd met heel wat Danones, Totals en Colruyts.

'Sofina heeft een belangrijke doelstelling: elk jaar mooie cashflows binnenhalen zodat de familie Boël elk jaar meer dividend kan incasseren', zegt Tom Simonts, analist van KBC Securities. Sofina keert sinds 1905 elk jaar een dividend uit, en sinds 1964 nam dat dividend elk jaar toe. Simonts schrijft de forse décote van 31 procent toe aan de weigering van de holding om tegen analisten en beleggers te praten. Toch geeft hij een koopadvies met een opwaarts potentieel van 19 procent. Ook Sofina-bestuurder en Total-ondervoorzitter François Cornelis ziet waarde in het aandeel. Hij kocht vorige week voor 85.000 euro Sofina's, leert de website van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).

GBL, met een beurswaarde van 13 miljard euro de grootste holding in België, krijgt niet alleen van KBC Securities maar ook van Bank Degroof een positieve aanbeveling. De portefeuille van GBL is minder gediversifieerd dan die van Sofina. De Franse bedrijven Total, Suez en de cementgroep Lafarge hebben een gezamenlijk gewicht van liefst 74 procent in de portefeuille. Voor beide beurshuizen is de onderwaardering van 26 procent het voornaamste koopargument.

'Bovendien kan de consolidatiegolf in de Europese nutssector de koers van GBL nog aanwakkeren. GBL bezit een belangrijk pakket aandelen van de Spaanse nutsreus Iberdrola', zegt Bank Degroof-analist Hans D'Haese. 'De holding heeft een indrukwekkende staat van dienst. Het adresboekje van Albert Frère kan nog mooie deals opleveren', voegt Simonts eraan toe.

Dat ook Solvac met een stevige korting van 26 procent noteert, mag niet verbazen. Zogeheten monoholdings - holdings met slechts één actief op de balans - noteren over het algemeen goedkoper dan de actievere investeerders. Tubize, de moeder van UCB, prijkt bijvoorbeeld ook een kwart onder zijn intrinsieke waarde. Solvac trok onlangs zijn belang in de farmachemiegroep Solvay op tot boven 30 procent. Dat alle aandelen van Solvac op naam zijn, draagt allicht ook bij tot de goedkopere waardering. De holding geniet van een koopadvies van KBC Securities. 'Het voornaamste argument is dat we geloven in een herwaardering van Solvay dankzij de groei van de farmadivisie.'

Dure monoholding

KBC Ancora is met een onderwaardering van 18 procent een relatief dure monoholding. Toch geeft Bank Degroof een koopadvies. 'Sinds de naamsverandering, de aandelensplitsing op 15 juni en de verhuizing van de fixing- naar de continumarkt, is de liquiditeit van KBC Ancora fors toegenomen. Maar dat heeft zich nog niet vertaald in een lagere décote', argumenteert Ivan Lathouders. De analist wijst erop dat KBC Ancora de voorbije 12 maanden tegen een gemiddelde décote van 12 procent noteerde.

Nord Sumatra en Auximines zijn de duurste holdings op het Brusselse koersenbord met een onderwaardering van amper 5 procent. Nord Sumatra is het voorwerp van een overnamebod aan de hand van de Franse zakenman Vincent Bolloré. Hij biedt 545 euro per aandeel. Op Auximines loopt er geen bod, maar daar kan volgens Tom Simonts verandering in komen. 'Auximines is een monoholding geworden, ze bezit alleen nog aandelen van Brederode. Een bod van Brederode op Auximines is de volgende logische stap in het vereenvoudigingsproces van de holdings van Pierre Van der Mersch', besluit Simonts.

CDR

@image[k_holding_notering.jpg]

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud