Hoogste brutolonen worden uitbetaald in en rond Brussel

Werknemers van bedrijven in Brussel, Vlaams- of Waals-Brabant hebben een gemiddeld bruto-uurloon van 17,1 tot 18,9 euro. Daarmee staan ze aan de Belgische top inzake brutolonen, zo blijkt uit de online Loonwijzerbevraging van de christelijke vakbond ACV.

(belga) In Henegouwen, West- en Oost-Vlaanderen ligt het gemiddelde bruto-uurloon het laagst (tussen 15,3 en 15,7 euro).

Een deel van die loonkloof kan worden uitgelegd aan de hand van het profiel van de bedrijven en hun werknemers. Zo werken er in Brussel en de Brabantse provincies meer universitair geschoolden en meer kaderleden, en zijn er ook meer grote bedrijven aanwezig. 'De Brusselse werknemers verdienen dus ten dele beter omdat ze een andere achtergrond hebben of in beter betalende bedrijven werken', zo luidt het.

Maar zelfs als er rekening wordt gehouden met criteria als provincie, persoon, functie en bedrijf, dan nog 'blijft er een significant loonverschil bestaan tussen Brussel en de provincies in het westen en het oosten van het land'. In vergelijking met Brussel heeft Limburg dan nog een loonhandicap in het bruto-uurloon van 2 procent. In Oost-Vlaanderen is dat 3 procent, in West-Vlaanderen 5 procent en in Henegouwen loopt dit op tot 6 procent.

Volgens ACV heeft dit te maken met schaalvoordelen en besparing in transportkosten voor bedrijven in gebieden als Brussel en Antwerpen, die dichter bij de werknemers en de consumenten gevestigd zijn.

Opmerkelijk is nog dat de brutoloonkloof tussen mannen en vrouwen in Vlaams- en Waals-Brabant het grootst is, namelijk meer dan 23 procent. In Limburg (14,4 procent) en Namen (14 procent) is deze sekseloonkloof het kleinst. De nettoloonkloof tussen man en vrouw bedraagt algemeen wel maximum 5 procent, zo benadrukt ACV nog.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud