Huurders kunnen weg zonder opzegtermijn of kosten

(tijd) - Vanaf januari 2007 kunnen huurders kosteloos en zonder opzegtermijn vertrekken uit hun huurwoning. De regering voert deze maatregel via de programmawet in om verhuurders te motiveren zo snel mogelijk hun huurcontracten te laten registreren.

Volgens de huurderswet van 1991 konden huurders hun huurcontract laten registreren tegen een heffing van 25 euro registratierecht. Op die manier hadden ze de zekerheid dat ook nieuwe eigenaars bestaande huurovereenkomsten volledig zouden naleven.

Kamerlid Carl Devlies (CD&V) waarschuwde dinsdag voor het 'perverse effect' van de maatregel. Met de nieuwe maatregel komt de administratieve last immers volledig bij de verhuuder te liggen. Nochtans zou het volgens Devlies eenvoudiger kunnen. Zo zou het volstaan in de woninghuurwet in te schrijven dat nieuwe eigenaars steeds de bestaande overeenkomsten moeten respecteren, los van enige registratie. Op die manier vervalt de registratieplicht en zijn huurders toch beschermd.

Als verhuurders willen vermijden dat de huurders als duiven vertrekken, zit er volgens Devlies niets anders op dan zich op 2 januari met al hun huurovereenkomsten naar de ontvangers van de registratie te reppen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud