'Hypothecaire rente moet onvermijdelijk omhoog'

(tijd) - De periode van superlage hypothecaire tarieven lijkt op haar laatste benen te lopen, schrijft De Tijd. De banken zeggen dat een hogere hypothecaire rente nodig is om hun woningkredieten opnieuw rendabel te maken.

De winstmarge die de bankiers begin dit jaar nog boekten bij de verkoop van hun woningkredieten is volledig uitgehold door de bikkelharde concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt.

'Vooral de zeer zware concurrentie rond de herfinancieringen heeft de kredietsector pijn gedaan', meldt Gunther De Caluwé, bij Dexia Bank verantwoordelijk voor de hypothecaire kredieten.

Door de historische lage marktrente vervingen zeer veel gezinnen hun woningkrediet door een nieuw goedkoper krediet. Heel wat van die nieuwe kredieten sloten de gezinnen af bij een andere bank dan hun huisbank, leren cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Dat is de beroepsfederatie van de kredietinstellingen. 'Bepaalde kredietinstellingen gingen zeer ver. Ze boden herfinancieringstarieven aan die onder de marktrente lagen', melden meerdere bankiers.

'De banken willen hun marktaandeel op de hypotheekmarkt veilig stellen. Dat verklaart waarom de hypothecaire rente nog zo laag ligt. Maar de kans dat dat blijft duren, is klein. De hypotheekrente moet omhoog om de woningkredieten weer rendabel te maken', zegt Patrick Van Eeckhout, voorzitter van het directiecomité van AXA Bank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud