ING België zet volautomatische geldautomaten in

(tijd) - De bank ING België rust haar selfbanks uit met volautomatische geldautomaten. De bankklanten kunnen uit de machines niet alleen geld afhalen, maar ook storten. Daar blijkt vraag naar te zijn. De automaten kunnen het geld dat ze ontvangen meteen weer verspreiden. Hierdoor moet de bank de machines niet meer vullen met contant geld, wat goedkoper is.

ING België plaatste de voorbije maanden 32 'cash recycling' machines in een deel van zijn selfbanks. Vandaag kunnen die nieuwe geldautomaten alleen contant geld ontvangen, maar op termijn zijn ook geldafhalingen mogelijk. De 'cash recycling' machines kunnen het gestorte geld meteen weer beschikbaar stellen. 'Het doel is 150 tot 200 van die geldautomaten te installeren in onze belangrijkste selfbanks', zegt Ilse De Muyer, de woordvoerder van ING België. 'We hebben eerst alleen maar stortingen toegelaten omdat we de kat uit de boom wilden kijken. Maar binnen enkele weken worden ook geldafhalingen mogelijk.'

De geldautomaten kunnen op heel wat bijval rekenen. Wekelijks krijgt ING België zo 1 tot 1,5 miljoen euro contant geld binnen. Wie een beroep doet op de dienstverlening is niet duidelijk, maar de bank vermoedt dat iedereen in aanmerking komt. 'Het is niet zo dat het alleen zelfstandigen zijn die storten omdat ze 's avonds hun inkomsten veilig willen stellen. Het kan interessant zijn voor iedereen. De selfbanks zijn ook langer open dan de bankloketten', stelt De Muyer.

De geldautomaten van ING België ontvangen en verspreiden alleen biljetten. De gebruiker steekt eerst zijn bankkaart in de machine en dan zijn geld, dat onmiddellijk op de bankrekening wordt gestort. Het is niet de bedoeling dat de automaten de nachtkluizen vervangen. Daarin kunnen ook documenten worden gedeponeerd.

Dat de geldautomaten de binnengekomen biljetten meteen weer kunnen verdelen, is een belangrijk voordeel voor ING België. De bankmedewerkers moeten de automaat niet meer zelf met contant geld vullen. Bovendien wordt contant geld via geldtransporten geleverd, wat een dure aangelegenheid is.

Volgens de producent van de geldautomaten, Wincor Nixdorf, zijn de machines uitgerust om valse en defecte biljetten te herkennen. 'Het apparaat detecteert valse en ongeschikte biljetten en haalt die eruit. Ongeschikte biljetten zijn bijvoorbeeld briefjes waar een scheurtje in zit of waarop werd geschreven', verduidelijkt Danny Rogge, de manager Banking Division van Wincor Nixdorf in België. 'Belangrijk is dat de Europese Centrale Bank onlangs haar fiat hiervoor heeft gegeven. Dat een machine geld mag recycleren was immers niet vanzelfsprekend.'

Het Duitse Wincor Nixdorf heeft al achtduizend 'cash recycling' machines verkocht aan Europese banken. In België is ING de pionier. Verwacht wordt dat ook de andere grootbanken volgen. De banken zijn doorgaans niet happig om cash te verhandelen, want dat is duur. Zo'n volautomatische automaat komt hen goed uit.

SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud