Advertentie

'Japan, Taiwan en goudstaven zijn aantrekkelijkste activa'

Een belegger stelt best een mandje samen van Japanse en Taiwanese aandelen en een portie goud. Dat was dinsdag de boodschap van de Zwitserse private bankier Lombard Odier Darier Hentsch (LODH).

(tijd) 'Tijdens een beurscrisis kan je twee dingen doen. Ofwel paniek je, maar dan als eerste. Ofwel hou je het hoofd koel. Wij doen het tweede.' Dat zei Patrick Odier, een van de elf vennoten van LODH. Odier vindt het dus onverstandig om halsoverkop aandelen overboord te gooien.

Maar collega Serge Ledermann, de directeur investeringen, wijst erop dat de Aziatische aandelen meer potentieel hebben dan de Europese en de Amerikaanse. 'Het is een kwestie van winstvooruitzichten. Analisten mikken voor Europese en Amerikaanse bedrijven op een dubbelcijferige winstgroei, zowel in 2006 als in 2007. Wegens de economische groeivertraging zal de winstgroei echter 5 tot 7 procent bedragen.' In Japan liggen de winstprognoses lager. 'Het management is traditioneel zeer conservatief in zijn vooruitzichten. De analisten zijn dat dus ook. Daarom zullen de winstbijstellingen in Japan opwaarts gericht zijn.'

Christoph Ringger volgt voor LODH vanuit Hongkong de Aziatische aandelenmarkten op de voet. Ringger wijst erop dat de groeivooruitzichten voor de Aziatische landen sterk wijzigen in de tijd, of van beurshuis tot beurshuis (zie tabel). 'De prestaties van de beurzen kunnen op hun beurt flink verschillen van de economische groei. Daarom geef ik liever adviezen op de lange termijn. Maar als het toch moet: ik geloof op korte termijn in een herleving van de Taiwanese beurs. De indexleverancier MSCI zal de beurs van Taipei binnenkort verhuizen van het segment 'opkomende' naar het segment 'ontwikkelde' markten. Dat zal de aandacht voor Taiwan vergroten', denkt Ringger.

Céline Richa, de goudexpert van LODH, voegt goud toe aan de kooplijst. 'Nu het goud is teruggevallen tot iets boven 550 dollar per ounce, zien we de vraag vanuit de juwelensector weer aantrekken. Dat betekent dat de goudprijs na de terugval zich weer op een normaler niveau bevindt.' Richa wijst verder op de positieve impact van de beleggersvraag op de goudprijs, iets waar LODH aardig aan meewerkt. 'Een Luxemburgse sicav mag niet in fysiek goud of in goudtrackers beleggen. Dat is onredelijk want goudmijnen zijn veel volatieler dan goud zelf. Door de druk van de financiële instellingen zal dit verbod binnen enkele maanden misschien opgegeven worden.'

LODH heeft met 1.700 medewerkers 95 miljard euro onder beheer. De Zwitserse private bankier is sinds begin 2004 met dertien personeelsleden ook in België actief.

Christophe DE RIJCKE

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud