Japanse beurs verliest steun van exportaandelen

De Japanse beurs kende maandag de grootste daling in vier maanden. De Nikkei225-index zakte 2,3 procent. De specialisten menen dat de Japanse beurs in de komende zes maanden weinig potentieel biedt.

(tijd) 'Tot nu toe hielden een handvol grote exportaandelen de beursindex op peil. Maar nu de Amerikaanse groei fors vertraagt, moeten ze de rol lossen', meldt het Japanse beurshuis Nomura Research.

Met de economische groei lijkt het nochtans snor te zitten. Het Japanse bbp dikte in het derde kwartaal met 2 procent op jaarbasis aan, terwijl economen mikten op 1 procent. 'Uit de onderliggende cijfers blijkt evenwel dat de economie volledig teert op de uitvoer.

Eind vorig jaar schoof bijna elke beursexpert de Japanse markt naar voren bij de favorieten. De analisten vergisten zich. De Nikkei225 staat sinds begin dit jaar 2 procent lager, terwijl de Euro Stoxx50-index bijna 15 procent won. 'De belangrijkste reden voor de aanmodderende beurs is de hoge waardering', legt Emmanuel Hermand van Nomura uit. 'De Japanse aandelen noteren tegen 19 keer de winst. Dat is meer dan in de VS en Europa.'

VS-huizencijfers

De Japanse aandelen kenden maandag de grootste terugval in vier maanden. De Nikkei zakte 2,3 procent tot 15.726 punten. In een kleine maand dook de beurs 7 procent lager. 'De Japanse exportaandelen zoals Toyota hebben de Nikkei een tijd lang op peil weten te houden dankzij hun groot gewicht in de index. Maar nu lijden ze onder de forse verzwakking van de Amerikaanse groei. Zo krijg je een situatie waarbij de Japanse aandelen vandaag meer lijden onder de slechte Amerikaanse huizencijfers dan Wall Street vorige vrijdag', zegt Hermand.

Wie eigenaar is van een Japans aandelenfonds moet ook rekening houden met wisselkoersverliezen. De Japanse munt zakte gisteren tot 151,67 yen per euro, een dieptepunt. De yen verloor sinds begin dit jaar 8 procent tegenover de euro. 'Zolang er een belangrijk renteverschil is tussen Japan en de eurozone, zal de druk op de yen aanhouden. Maar de voornaamste daling van de yen is allicht achter de rug', zegt de expert van Nomura.

Koopopportuniteit?

Hermand beschouwt de terugval niet meteen als een koopopportuniteit. 'Tenzij de aandelen nog een forse tik zouden krijgen, zou ik voorlopig niet kopen. Ik reken pas op een voortzetting van de Japanse beurshausse vanaf de lente van volgend jaar. De bedrijven hebben nog wat tijd nodig om de huidige waardering te verantwoorden', besluit Hermand.

CDR

De oorzaken van de beursflauwte:

  • De waardering in Japan is te hoog in vergelijking met de VS en Europa.
  • De consumptie van Japanse gezinnen is dit jaar lager dan verwacht.
  • De exportaandelen lijden onder de vertraging van de Amerikaanse groei.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud