Jongeren moeten nog even wachten op goedkope autoverzekering

(tijd) - Jonge, startende chauffeurs moeten nog even wachten vooraleer zij bij een verzekeraar een betaalbare autoverzekering kunnen afsluiten. Normaal konden zij vanaf 1 maart onder strenge voorwaarden een speciale 29/29-jongerenpolis ondertekenen, maar die streefdatum wordt wellicht niet gehaald. De verzekeraars willen eerst juridische zekerheid en wachten onder meer op de concrete uitwerking van een solidariteitsregeling.

Omdat jongeren zich vaak blauw betalen aan een autoverzekering, heeft de federale minister voor Economie, Fientje Moerman (VLD), eind vorig jaar een akkoord gesloten met de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen (BVVO) om een betaalbare polis op de markt te brengen. Met die polis zouden jongeren tussen 18 en 26 jaar een autoverzekering kunnen afsluiten waarvoor ze maximaal 29 procent meer betalen dan de basispremie van een 29-jarige bestuurder.

Om in aanmerking te komen moeten de jongeren wel aan strenge voorwaarden voldoen. Zo mag de jongere niet rijden in de weekendnachten, mag hij slechts één ongeval veroorzaakt hebben, mag hij niet meer dan twee passagiers vervoeren en mag het vermogen van de wagen niet meer dan 60 kW bedragen.

In de overeenkomst met Moerman werd 1 maart als streefdatum afgesproken, maar een rondvraag door de kranten van de RUG leert dat die datum niet wordt gehaald en dat de deelnemende verzekeraars ook geen haast te maken. 'De verzekeraars kijken de kat uit de boom. Vooraleer hun nek uit te steken, willen zij juridische zekerheid', bevestigt de BVVO-woordvoerder François de Clippele.

Wellicht verwijst de BVVO daarmee naar de klacht van de verzekeringsmakelaars, die de jongerenpolis niet willen verkopen omdat die onwettelijk zou zijn. De Clippele zelf sprak enkel van het uitblijven van de beloofde solidariteitsregeling, die de verliezen op de polissen moeten spreiden tussen alle autoverzekeraars. Volgens het kabinet Moerman is zo'n solidariteitsregeling in aanmaak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud