Kasbon brengt minder op dan spaarboekje

(tijd) - Dexia Bank en zusterbank Bacob verlagen op 10 januari de tarieven op hun kasbons met 30 tot 35 basispunten. De brutovergoeding op de eenjarige kasbon valt daardoor terug tot 2,15 procent. Netto, na aftrek van 15 procent roerende voorheffing, houdt de belegger nog maar 1,83 procent over. Dat is minder dan de basisrente van 2 procent op de spaarboekjes.

De kasbontarieven gaan voor elke looptijd flink omlaag. Op 2 jaar daalt de kasbonrente bij Dexia met 30 basispunten tot 2,40 procent bruto. De nieuwe nettovergoeding is 2,04 procent. Een driejarige kasbon brengt vanaf vrijdag 2,70 procent bruto (2,3 procent netto) op in plaats van 3 procent. Op vier jaar verdient de belegger 2,95 procent bruto in plaats van 3,25 procent of 2,51 procent netto. De nieuwe nettovergoeding op de vijfjarige kasbon is 2,72 procent. De brutorente zakt van 3,50 naar 3,20 procent.

De grote banken maken zich overigens geen al te grote zorgen om de lagere kasbonrente. Ze richten al hun pijlen op de spaarboekjes. Dat illustreren hun grootschalige reclamecampagnes met een verhoogde aangroeipremie. De basisrente op het spaarboekje ligt door de jongste actie van Dexia nu hoger dan de nettorente op de eenjarige kasbon. Tegenover een basisrente van 2 procent op de boekjes staat een nettorente van 1,83 procent voor de eenjarige kasbon.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 9 januari

Abonnees kunnen de volledige tekst hier lezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud