'Klimaatverandering biedt beleggers opportuniteiten'

'De herstructurering van de wereldeconomie volgens ecologische principes biedt de grootste beleggingsopportuniteit in de geschiedenis.' DWS, de fondsendochter van Deutsche Bank Group, onderschrijft die uitspraak van de Amerikaanse milieugoeroe Lester Brown. En het gaat om veel meer dan alleen maar het kopen van aandelen van de producenten van zonnepanelen of windmolens.

(tijd) - Er valt geld te verdienen aan de klimaatverandering, onderstreept Nicolas Huber, senior portfolio manager bij DWS in Frankfurt. Bedrijven kunnen geld besparen door boetes voor een te hoge uitstoot van schadelijke gassen te vermijden of door hun energierekening te drukken via een efficiënter productieproces.

Als particulier valt geld te verdienen door te beleggen in bedrijven die goederen of diensten verkopen om de uitstoot te verminderen, efficiënter met energie om te springen, of om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

DWS verwijst naar cijfers uit diverse onderzoeken. Tegen 2009 is wereldwijd 100 miljard dollar geïnvesteerd in propere energie. Tegen 2010 boekt de industrie van de zonne-energie een omzet van 19 tot 23 miljard dollar. Energiezuinige producten resulteren tussen nu en 2012 in een besparing van 84 miljard dollar, alleen al in de VS. De markt voor hernieuwbare energie groeit met 25 procent per jaar.

DWS ziet opportuniteiten in bedrijven die propere technologie ontwikkelen en verkopen. Het kan gaan om ondernemingen die stroom genereren op basis van wind, biomassa of de zon, maar ook om bedrijven die zonnecellen of windmolens maken. Maar voordeel halen uit de opwarming gaat veel verder dan alleen maar investeren in de producenten van groene stroom of de bedrijven die de toestellen daarvoor maken.

Filters

Aandelen van bedrijven actief in proper transport, zoals spoorwegen of de producenten van kleine, zuinige en propere auto's, bieden ook kansen. Dat geldt eveneens voor bedrijven die filters maken om de uitstoot van voertuigen of fabrieken te zuiveren.

Bedrijven die zuinig energieverbruik mogelijk maken, zijn eveneens interessant. Dat kan gaan van ondernemingen gespecialiseerd in isolatiemateriaal, verwarming en afkoeling, licht en consumentenelektronica tot consultants die bedrijven adviseren in het efficiënte gebruik van energie.

DWS investeert voorts in ondernemingen die de gevolgen van de opwarming van de aarde tegengaan of binnen de perken proberen te houden. Een voorbeeld zijn bedrijven die de kusten beschermen tegen de stijging van de zeespiegel, een gevolg van de opwarming.

Huber onderstreept het grote verschil tussen bijvoorbeeld biotechbedrijven en ondernemingen actief in de strijd tegen de opwarming. 'De technologie voor dat laatste is er al en er is vraag naar. Bij biotechbedrijven is het vaak jaren wachten op een product.'

De klimaatveranderingsfondsen van DWS investeren zwaar in producenten van de machines voor de opwekking van stroom op basis van zonne-energie en wind. Enkele voorbeelden zijn het Duitse Solarworld en Q-Cells (zonnecellen) en het Spaanse Gamesa (windmolens, maar ook de productie van groene elektriciteit). Het Belgische Umicore krijgt het op twee na grootste gewicht in de portefeuille van de twee fondsen. 'Wij zijn vooral geïnteresseerd in de uitstootfilters die Umicore produceert', zegt Huber.

Het Franse Veolia Environnement, het grootste milieubedrijf in de wereld, prijkt eveneens hoog op de lijst van DWS.

CP

@link[popup,http://www.dws.com]www.dws.com@endlink

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud