Korting voor tax-on-web komt er niet

(tijd) - De toekenning van een korting van 20 euro aan belastingbetalers die hun aangifte elektronisch indienen, is afgevoerd. Een korting van 20 euro geven, zou de overheid 11,4 miljoen euro kosten. Dat is te duur.

De senaatscommissie voor Financiën keurde daar weliswaar een wetsvoorstel over goed van Jean-Marie Dedecker en Stephanie Anseeuw (VLD), maar de kans dat het de kolommen van het Staatsblad haalt, is onbestaande omdat het voorstel te duur is.

Eerste minister Guy Verhofstadt (VLD) heeft dat dinsdag laten verstaan tijdens het overleg met de fractieleiders van de meerderheidspartijen. Hij stelde als alternatief voor dat de belastingbetalers die hun aangifte via Tax-on-web indienen en geld terug moeten krijgen, sneller worden terugbetaald.

Het voorstel van Dedecker en Anseeuw werd vorige week in de senaatscommissie voor Financiën met een alternatieve meerderheid goedgekeurd. De VLD, sp.a, het Vlaams Belang ent cdH stemden voor, de PS stemde tegen, de MR onthield zich, van CD&V was niemand aanwezig.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wees op de hoge kostprijs van het voorstel. Vorig jaar maakten 570.000 belastingplichtigen gebruik van Tax-on-web. Een korting van 20 euro geven, zou de overheid 11,4 miljoen euro kosten.

Gisteren zou de commissie voor Financiën het verslag van de bespreking van het wetsvoorstel goedkeuren, maar dat ging niet door. Volgens Dedecker omdat er nog geen Franse vertaling was en omdat er nog discussie over is of de maatregel al geldt voor de aangiftes van vorig jaar. Hij ging er nog altijd van uit dat de voltallige Senaat het voorstel goedkeurt. Nadien gaat het naar de Kamer.

Premier Verhofstadt, zo bevestigde zijn woordvoerder gisteren, heeft dinsdag in het meerderheidsoverleg een alternatief voorstel gedaan. Hij suggereerde burgers die hun aangifte via Tax-on-web en te veel bedrijfsvoorheffing betaalden, sneller terug te betalen. Maar wie te weinig voorheffing betaalde, wordt in dat geval niet beloond en, indien hij sneller moet bijbetalen, zelfs gestraft voor zijn elektronische aangifte.

MD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud