Lage hypotheekrente lokt meer jonge bouwers

(tijd) - Door de zeer lage hypotheekrente beslissen almaar meer jonge gezinnen een woning te bouwen of te kopen in plaats van eerst te huren, stellen Axa Bank en Landbouwkrediet vast. Maar een nieuw wetsontwerp maakt het krediet voor jongere kredietnemers minder aantrekkelijk, schrijft De Tijd.

In het kader van een collectieve schuldenregeling zal de kredietverstrekker de borg van de ouders niet meer kunnen recupereren', meldt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Het zeer sterke hypotheekjaar 2003 krijgt dit jaar een vervolg. Dankzij de zeer lage hypotheekrente blijven de aanvragen voor een hypothecaire lening zeer vlot bij de banken binnenstromen. 'Een belangrijke vaststelling daarbij is dat almaar meer jongeren een aanvraag indienen. Soms oefent de kandidaat-kredietnemer pas zijn eerste job uit, het komt ook voor dat hij enkel een stage volgt', stelt men bij het Landbouwkrediet vast. Ook prijsbreker Axa Bank krijgt almaar jongere kredietnemers over de vloer. De bank noteert een toename van het aantal verstrekte kredieten aan personen jonger dan 25 jaar. De bank verstrekt ook meer woonkredieten in de categorie 25-29 jaar.

'Op het eerste gezicht stellen we niet vast dat de gemiddelde leeftijd van de kredietnemers daalt. Toch hebben we het gevoel dat jongere gezinnen vandaag veel gemakkelijker ontlenen dan vroeger', luidt het bij KBC-dochter Centea.

Het is geen toeval dat vooral kleinere banken de aandacht trekken van jonge kredietnemers. De kleinere banken bieden scherpere tarieven aan dan de grote. Bij ING België en Dexia Bank blijft de leeftijd van de kredietnemers stabiel op respectievelijk 38 en 37 jaar.

'Maar niet enkel de lage rente verklaart de almaar jongere leeftijd van kredietnemers. Ook de mentaliteitswijziging bij de jongeren speelt een belangrijke rol. Ze worden sneller volwassen, en willen sneller zelf beslissingen nemen. Maar men kan zich afvragen of het soms niet allemaal te snel gaat. Heeft een zeer jonge kredietnemer al voldoende levenservaring om de potentiële risico's van zijn beslissing in te schatten?', vraagt de psycholoog Jean Van Hemelrijck zich af. Van Hemelrijck was vorige week spreker op een colloquium over de strijd tegen de overmatige schuldenlast.

'Het is een feit dat we bij jonge kredietnemers die nog maar net actief zijn op de arbeidsmarkt bij voorkeur een borg van de ouders vragen. Het is, naast de hypotheek, voor ons een tweede garantie als de kredietnemer niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen', meldt men bij het Landbouwkrediet. 'Maar een wetsontwerp in verband met de collectieve schuldenregeling brengt die borg in het gedrang', luidt het bij de bank.

'Een bepaling in het ontwerp zegt dat de kredietverstrekker bij een collectieve schuldenregeling de borg niet meer kan recupereren', beaamt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), de beroepsvereniging van de kredietverstrekkers. 'Daardoor zal de kredietverstrekker mogelijk minder snel geneigd zijn om een krediet te verstrekken aan jonge bouwers of kopers of zal hij het krediet duurder maken', aldus de BVK.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud