'Liberalisering elektriciteitsmarkt loopt mank'

(belga) - Volgens de verbruikersorganisatie Test-Aankoop hebben de Belgische standaardenergieleveranciers zo'n 121 miljoen euro die de consument heeft betaald voor zijn elektriciteit, in eigen zak gestopt. De organisatie trekt negen maanden na de liberalisering, aan de alarmbel over de houding van de regering ten opzichte van die elektriciteitsmarkt. Test-Aankoop vraagt onder meer een ombudsdienst, de afschaffing van de gratis kilowatturen en een gelijkschakeling van de distributietarieven.

'Het ziet er naar uit dat de politieke wereld niet happig is op een echte liberalisering van onze energiemarkt. Na negen maanden zijn de signalen die onze bewindslui uitzenden erg negatief', zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Daardoor betaalt de klant volgens de verbruikersorganisatie nog steeds teveel voor zijn elektriciteit.

'Vroeger zat in de prijs een verborgen taks, de zogenaamde 'immateriële dividenden', die naar de gemeenten ging. Sinds de liberalisering ontvangen de gemeenten die taks niet meer, maar de consument betaalt die nog wel,' aldus Mechels. Dat geld, zo'n 121 miljoen euro, is volgens Test-Aankoop 'een fantastisch cadeau aan de standaardenergieleveranciers'.

Volgens de consumentenorganisatie dreigt de verbruiker twee keer te betalen door de invoering van de 'Elia-taks'. Die moet de gemeenten vergoeden voor de verloren gegane electriciteitsinkomsten.

Daarnaast hekelt Test-Aankoop ook dat de Brusselse en Waalse consumenten nog steeds geen leverancier kunnen kiezen. De organisatie wil ook dat de distributietarieven worden gelijkgeschakeld. 'Op dit moment betaalt een consument in Brugge niet dezelfde factuur als een consument in Gent die hetzelfde verbruikt', zegt Mechels.

Daarnaast moet er een ombudsdienst komen die de tientallen klachten van consumenten behandelt. Tenslotte moet de regering er volgens Test-Aankoop voor zorgen dat Electrabel zijn dominante positie op de markt verliest.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud