Advertentie

Loopbaanonderbreking doet minder verdienen

Loopbaanonderbreking resulteert na afloop bijna altijd in loonverlies. Het negatieve effect is het grootst bij werkloosheid en beperkter bij onderbrekingen om familiale redenen, studies of andere redenen zoals het maken van een reis.

(tijd) Mannen worden bijna altijd zwaarder getroffen dan vrouwen. Dat blijkt uit een studie door het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming (KULeuven). Een werknemer die tussen een en zes maanden werkloos was, verdient eenmaal weer aan het werk, bruto gemiddeld 3,15 procent minder dan iemand met een vergelijkbaar profiel die bleef doorwerken. Dat percentage loopt op tot 14,33 voor wie meer dan 36 maanden werkloos was.

Bij een loopbaanonderbreking van minstens 36 maanden om familiale redenen is er slechts een loonverlies van 3,18 procent.

Als de loopbaan onderbroken werd wegens studies is dat 2,17 procent. Maar wie zijn loopbaan onderbreekt om te studeren, plukt daar op termijn niet de vruchten van in termen van een hoger loon.

Wie de loopbaan even stopzet wegens een zelfstandige activiteit verdient aanvankelijk minder (-1,07 procent na 12 maanden), maar het inkomen na 36 maanden is hoger (+2,07 procent).

Loopbaanonderbreking om een andere reden (vrije tijd of reizen) resulteert na 36 maanden in een loonverlies van 5,11 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud