Advertentie
Advertentie

Meer duidelijkheid over belasting op aanvullende pensioenkapitalen

Het Generatiepact verlaagt het belastingtarief voor aanvullende pensioenkapitalen afkomstig van werkgeversbijdragen van 16,5 naar 10 procent. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

(tijd) Het kapitaal moet uitgekeerd worden vanaf de wettelijke pensioenleeftijd en de begunstigde moet tot die leeftijd 'effectief actief ' gebleven zijn. Tot nu heerste grote onduidelijkheid over het begrip 'effectief actief'.

Volgens het advocatenkantoor Claeys & Engels is er nu meer duidelijkheid. De verkrijger van het kapitaal moet de laatste drie jaar voor zijn wettelijke pensioenleeftijd ononderbroken actief zijn geweest.

Het criterium 'effectief actief' omvat echter niet alleen periodes van activiteit, maar ook sommige periodes van inactiviteit of mindere activiteit (de zogenaamde gelijkgestelde periodes).

'Wie in de laatste drie jaar voor zijn pensioen halftijds brugpensioen geniet, loopbaanonderbreking neemt, deeltijds werkt of ziek is, krijgt ook een verminderd belastingtarief van 10 procent', illustreert advocaat Jan Van Gysegem van het kantoor Claeys & Engels.

Wie voltijds tijdkrediet of een andere vorm van loopbaanvermindering opneemt, betaalt wel nog het tarief van 16,5 procent op het aanvullend pensioenkapitaal.

De verlaagde belastingvoet is van toepassing op uitkeringen vanaf 1 januari 2006.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud