Merrill Lynch ziet koperprijs in 2007 fors terugvallen

De koperprijs steeg de voorbije twee maanden met ruim 30 procent tot 7.340 dollar per ton. Volgens het beurshuis Merrill Lynch reageren handelaars op de dalende kopervoorraden op de London Metal Exchange (LME). Deze voorraden doken de voorbije maand 12 procent lager.

(tijd) 'De handelaars staren zich blind op de LME-cijfers', zegt Merrill Lynch-analiste Vicky Binns. 'Ook de grondstoffenbeurs van Sjanghai telt heel wat kopervoorraden. Die stegen de afgelopen drie maanden met 90 procent.' Twee derde van de kopervoorraden ligt opgeslagen in LME, de rest bevindt zich in Sjanghai en Comex, de gronstoffenbeurs van New York. 'De totale kopervoorraden zijn de voorbije zes maanden met 63 procent gestegen.'

Binns relativeert de stijgende Chinese koperinvoer. De eerste twee maanden van het jaar voerde China ruim dubbel zoveel verwerkt koper in als over dezelfde periode een jaar geleden. 'Ik denk dat heel wat ingevoerde koper onmiddellijk verkocht wordt op de beurs van Sjanghai om een mooie winst binnen te halen.' In Sjanghai ligt de koperprijs momenteel circa 220 dollar per ton hoger dan in Londen.

'Als je rekening houdt met alle statistieken, dan kan je maar tot één conclusie komen: er is een duidelijk overaanbod aan koper in 2007. Op middenlange termijn is een koperprijs boven 6.500 dolar per ton onhoudbaar', besluit Binns.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud