Moet men een zeepbel op de grondstoffenmarkt vrezen?

Dat scenario is nog niet duidelijk aanwezig op de grondstoffenmarkten, maar toch ziet de strateeg van Société Générale al enige nervositeit in die richting. De grondstoffenmarkten blijken zich op een hoogtepunt te bevinden'.

-(tijd) - 'De grondstoffenmarkten mogen de komende kwartalen een flinke correctie verwachten.' Dat oordeelt Alain Bokobza, de hoofdstrateeg van de Franse bankengroep Société Générale. Hij verwacht dat de terugval van de olieprijs met 20 dollar per vat sinds het recordpeil van deze zomer slechts een begin is.

Zeepbel

Sinds de zomer van 2005 zouden de grondstoffenmarkten een zeepbel aan het vormen zijn. Volgens de studie van de Franse zakenbank bevinden de grondstoffenmarkten zich waarschijnlijk op een hoogtepunt. Volgens de studie hebben de grondstoffen in het derde kwartaal van 2006 sterk gepresteerd. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar, nu dus, of het eerste kwartaal van 2007 mogen de grondstoffenmarkten en de beleggers zich opmaken voor een stevige correctie. De daling van de olieprijs met bijna 20 dollar sinds het recordpeil van deze zomer is volgens de strateeg het topje van de ijsberg.

Het uiteenspatten van de zeepbel spreidt zich uit over drie fasen. Na een harde correctie volgde steeds een tijdelijke periode van herstel. Die korte periodes werden gekenmerkt door hernieuwd optimisme bij de beleggers, die oordeelden dat het moment gekomen was om in te stappen. Bokobza merkt dat hetzelfde aan het gebeuren is op de oliemarkten. 'We merken nu ook al een herstel van de oliewaarden met 5 tot 10 procent, juist omdat beleggers geloven dat grondstoffen enkel hoger kunnen gaan.'

Inflatievrees

'De recente daling van de olieprijzen is een goede zaak voor de aandelenmarkten. Het neemt een stuk van de inflatievrees op de markten weg. Dat beïnvloedt de politiek van de centrale banken en de hoogte van de rente. Het is dus geen toeval dat de beurzen tegenwoordig hoge toppen scheren', zegt Bokobza.

Iedereen spreekt steeds meer over het versneld opdrogen van de oliebronnen. Maar we beschikken nog voor lange tijd over fossiele brandstoffen. Analisten en beleggers waarderen dus gebeurtenissen die zich pas op zeer lange termijn gaan voltrekken en dat is fout. De horizon om de waarde van aandelen in te schatten is vaak zelfs minder dan één jaar', zegt Bokobza.

Een stroom van fusies en overnames

De strateeg denkt dat de komende kwartalen op de Europese beurzen gekenmerkt worden door fusies en overnames. De oliesector zal daarin niet ontbreken. Voor bedrijven in de oliesector is het niet eenvoudig om te groeien', zegt BokobzaEen belangrijke reden voor oliemaatschappijen om te fuseren is het drukken van de exploratiekosten. Een voorbeeld is Premier Oil, een van de laatste Britse onafhankelijke olie-explorateurs. Premier kreeg maandag een overnamebod binnen, wat de beurskoers fors de hoogte injoeg. En Premier zal niet het laatste doelwit zijn.

M.G.

Photo Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud