Advertentie

Nieuwe afstraffing dreigt

(tijd) - De Chinese beurs zakte gisteren 9,2 procent, het grootste dagverlies in tien jaar. Beleggers reageerden verschrikt op de aankondiging van de Chinese regering dat ze illegale investeringen zal aanpakken. Mogelijk komen er nog maatregelen om de verhitte Chinese aandelenmarkt af te koelen. Aangezien veel aandelen gisteren hun maximale dagverlies kenden, dreigt er vandaag een nieuwe afstraffing.

De Shanghai & Shenzhen 300-index sloot 9,2 procent lager af op 2.457,49 punten. Meer dan 83 miljard euro aan beurswaarde ging in rook op. De daling was nog groter geweest zonder het maximumdagverschil van 10 procent. 249 van de 300 belangrijkste Chinese aandelen zakten immers met de maximale 10 procent.

De zware beurscorrectie volgde op het bericht dat China de illegale investeringen zal aanpakken. Deze investeringen droegen bij tot de recente beurshausse, menen beleggers. Daarnaast verhoogde de Chinese regering voor de vijfde maal de verplichte reserves die de banken moeten aanhouden. Daardoor wordt de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven aan banden gelegd. Mogelijk komen er in maart nog maatregelen om de verhitte Chinese aandelenmarkt af te koelen.

Van 5 tot en met 15 maart houdt de Chinese Volkspartij haar jaarlijkse congres. De vicevoorzitter van het congres alludeerde in een commentaar dat op 6 februari verscheen, op nieuwe afkoelingsmaatregelen. 'Voor de zaken uit de hand lopen, moet de regering oplettend zijn voor zeepbellen in de aandelenmarkt', schreef Cheng Siwei toen.

Zelfs na de correctie van gisteren noteert de Chinese beurs nog steeds 166 procent hoger dan begin 2006. Volgens het persagentschap Bloomberg noteren de Chinese aandelen tegen ruim 40 keer de winst.

'Gezonde correctie'

De aandelen uit de financiële sector kregen gisteren de grootste klappen. De grootste Chinese bank, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), plofte 8 procent lager tot 4,69 yuan. De grootste verzekeraar, China Life Insurance, werd door beleggers 9 procent lichter gemaakt.

De beursexperts spraken gisteren van een gezonde correctie. Uiteindelijk verloor de Chinese beurs gisteren enkel de winst die ze tijdens de vijf voorgaande handelssessies had opgebouwd (zie grafiek). 'Deze correctie laat beleggers die eerder de trein hadden gemist, toe in te stappen', reageerde Winson Fong, hoofd investeringen van SG Asset Management in Singapore.

CDR

26613991

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud