Nieuwe regeling voor Vlaamse premies loopbaanonderbreking

(belga) - De Vlaamse regering heeft vrijdag het besluit goedgekeurd dat een nieuwe regeling invoert voor de aanmoedigingspremies voor loopbaanonderbreking. De premies voor nieuwkomers in het systeem worden beperkt tot een periode van 12 maanden.

De Vlaamse aanmoedigingspremies zijn een aanvulling op het federale systeem en zorgden wegens hun succes voor een overschrijding van het budget. Daarom nam de Vlaamse regering maatregelen om de kosten min of meer binnen de vooraf afgesproken enveloppe te laten blijven.

Zoals eerder aangekondigd komt het nieuwe systeem erop neer dat de premies voor nieuwkomers in het systeem worden beperkt tot een periode van 12 maanden (over de hele loopbaan) of 24 maanden in het geval het om opleidingspremies gaat. Voor mensen die nu al in het systeem zitten, verandert er niets.

De vakbonden ACV en ABVV zijn het niet eens met de nieuwe regeling. De Vlaamse regering zet de werknemers in de kou, luidt het in een mededeling. De bonden lieten de laatste maanden hun protest al horen tegen de aangekondigde regeling, maar dat hielp niet veel.

De bonden zijn wel tevreden dat er voorlopig geen vermindering komt van de premiebedragen. De bonden gaan nu druk uitoefenen op het Vlaams parlement om de beslissing alsnog te herroepen. De bonden zeggen "ervoor te zullen ijveren dat in de begroting 2006 opnieuw voldoende geld wordt uitgetrokken om arbeid en gezin op een menswaardige manier te kunnen combineren".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud