Oogstvooruitzichten kelderen graanprijzen

De maïsprijs is in twee dagen ruim 10 procent gezakt, de grootste tweedaagse daling in tien jaar. Dat komt omdat Amerikaanse landbouwers hun akkers massaal bezaaien met dat gewas. De prijs voor tarwe zakte 5 procent. Waarnemers gaan ervan uit dat de daling tijdelijk is.

(tijd/bloomberg) - De vraag naar granen om bio-ethanol te maken blijft groot. De maïsprijs voor levering in mei botste twee dagen op rij tegen de maximumlimiet dat een grondstof kan dalen op de beurs Chicago Board of Trade. De maïsfutures zakten tot 3,54 dollar per schepel (bundel). Sinds begin deze maand verloor de maïsprijs al 18,6 procent.

De prijs staat onder druk omdat boeren uit de Verenigde Staten dit jaar 36 miljoen hectare maïs aanplanten. Dat is twaalfmaal de grootte van België. Het is van 1944 geleden dat maïs zo'n grote oppervlakte in beslag neemt, meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De VS zijn de grootste producent en exporteur van maïs.

Ook de tarweprijs keldert. Handelaars gaan ervan uit dat veevoederbedrijven veel tarwe zullen vervangen door de goedkopere maïs.

Andere gewassen lijden eveneens onder de gunstige oogsten. De prijs voor witte suiker verliest al drie dagen op rij terrein. Brazilië en India, de grootste suikerproducenten ter wereld, zullen dit jaar gigantische oogsten binnenhalen. Daarom bouwen veel beleggers hun posities af. Sinds begin dit jaar daalde de suikerprijs met 16,3 procent.

Paradoxaal

Het is een paradoxaal effect: landbouwers beslisten dit voorjaar massaal maïs en suiker aan te planten omdat de prijzen zo hoog zijn. Daarom dachten ze er een mooie duit aan te verdienen. Maar het aanbod neemt zo fors toe, dat de prijzen onder druk komen te staan.

De forse daling betekent echter allerminst dat maïs nu goedkoop is. In februari noteerde maïs nog op zijn hoogste peil in tien jaar tijd. Waarnemers gaan er bovendien van uit dat de daling maar kortstondig is. Slecht lenteweer kan de oogst nog bederven, menen ze. En de sterke vraag naar maïs en suiker voor de aanmaak van bio-ethanol legt een matras onder de prijs. Veel ethanolproducenten hebben pijn geleden door de fikse prijsstijging van maïs.

Daar tegenover staat dat alternatieve brandstoffen de afgelopen weken weer aan glans hebben gewonnen. De olieprijs stijgt al negen dagen op rij. Het is geleden van 1999 dat de olieprijs zo lang op rij is gestegen. Een vat Brent-olie kostte gisteren meer dan 68 dollar, de hoogste prijs in zeven maanden.

De Amerikaanse regering reikt grote subsidies uit voor de ethanolproductie. Ze meent zo twee vliegen in één klap te vangen: minder afhankelijk te worden van de invoer van aardolie uit onstabiele regio's zoals het Midden-Oosten en Venezuela. Bovendien moet ethanol ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert om het broeikaseffect tegen te gaan.

Critici van dat beleid brengen daar tegenin dat de promotie van de biobrandstof enkel de ethanolproducenten en de maïskwekers ten goede komt. Begin dit jaar brak in Mexico zelfs een opstand uit onder de arme bevolking. De hoge maïsprijs maakte hun basisvoedsel, tortilla's, bijna onbetaalbaar.

WK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud