Particuliere beleggers profiteren van stijgende koersen maar kopen weinig extra aandelen

De toename van het financieel vermogen van de gezinnen in 2006 was vooral te danken aan de stijging van de aandelenkoersen en de aankoop van verzekeringsproducten. Nieuwe cijfers van de Nationale Bank bevestigen dat het gezinsvermogen gevoelig is voor de bokkensprongen van de aandelenmarkten.

(tijd) De waarde van de portefeuille beursgenoteerde en niet-genoteerde aandelen groeide vorig jaar met 18 miljard tot 163 miljard. Die toename weerspiegelt vooral de stijging van de aandelenkoersen en veel minder de aankoop van bijkomende aandelen.

Het bezit van verzekeringsproducten groeide met 17 miljard tot 192 miljard. In 2005 en 2004 was de stijging nog groter. De voorbije jaren groeide bij de gezinnen het bewustzijn dat ze voldoende moeten sparen voor de oude dag. Veel gezinnen kopen levensverzekeringen om later een extra pensioen te hebben. Bovendien bieden steeds meer bedrijven hun werknemers een groepsverzekering aan als extra pensioen.

Het succes van kasbons, obligaties en andere vastrentende effecten bleef dalen. De lage langetermijnrente maakt deze beleggingen minder aantrekkelijk. Onlangs bleek dat de kasbonmarkt in februari voor het eerst in zes jaar weer groeide. Het valt af te wachten of dat herstel duurzaam is.

De opmerkelijkste gebeurtenis van het voorbije jaar is dat het onroerend vermogen voor het eerst sinds mensenheugenis groter is dan het financieel vermogen. Het is niet zeker of dat zo blijft. Volgens studiebureau Stadim zijn de vastgoedprijzen te hoog. 'Woningen zijn 20 procent overgewaardeerd. Onder de markt van de appartementen tikt een tijdbom', waarschuwt expert Philippe Janssens.

De schulden van de gezinnen stegen met 13 miljard tot 149 miljard. Deze toename weerspiegelt hoofdzakelijk de groei van de hypothecaire leningen, die bijna driekwart van de totale schulden vertegenwoordigen. De gezinnen lenen meer omdat de woningprijzen sterk stijgen.

Weinig consumptiekredieten

Het valt op dat de consumptiekredieten slechts met 614 miljoen stegen tot 11,5 miljard. Het overmatige gebruik van consumptiekredieten door sommige gezinnen kreeg de voorbije weken veel aandacht. De regeringspartij sp.a zegt dat Citibank op een agressieve manier consumptiekredieten verkoopt aan gezinnen met veel schulden. Citibank reageerde dat ze de regelgeving respecteert.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud