Advertentie

Plotse risicoafkeer teistert beurzen

De crash van de Chinese beurs gisterenochtend zorgde voor een wereldwijde verkoopgolf. Vooral de andere groeimarkten, cyclische aandelen en exotische munten stonden in de uitverkoop. De opstoot van de yen wijst erop dat professionele partijen hun met de Japanse munt gefinancierde posities terugdraaien.

(tijd) Tegenvallende bestellingen voor duurzame goederen in de VS en de speculatie over een Amerikaanse aanval op Iran droegen bij tot de risicoaversie. Overheidsobligaties en de Zwitserse frank deden dienst als toevluchtshaven. 'De Chinese regering wil al een tijdje de beurs omlaag praten omdat de koersen op zo'n korte tijd zo fors zijn gestegen.' Jan Boudewijns, beheerder van de groeimarktfondsen bij Dexia, reageert gelaten op de beslissing van de Chinese overheid om illegale investeringen aan te pakken. De Chinese beurs plofte hierop 9,2 procent lager. 'Dat is een specifiek Chinees verhaal. Maar omdat de beurzen al zenuwachtig waren, was dit voldoende om een algemene verkoopgolf te veroorzaken.'

De groeimarkten hebben er over de voorbije twaalf maanden een verschroeiende klim opzitten. Ter illustratie: de beurzen van Oekraïne, Venezuela, Vietnam en China zijn sinds begin 2006 ruim verdubbeld. 'Veel geld is via de carry trades in deze markten gevloeid', legt Boudewijns uit. Professionele partijen lenen al een paar jaar tegen een prikje Japanse yens (0,5 procent basisrente) om die vervolgens in te ruilen voor andere beleggingen, zoals de groeibeurzen.

Yen veert recht

Barclays Capital schatte onlangs het uitstaande bedrag aan 'carry trades' in yen alleen al op 34 miljard dollar (26 miljard euro). Gisteren werden deze posities teruggedraaid, leert de evolutie van de yen. De Japanse munt steeg tot 118,66 yen per dollar, tegen 120,66 yen maandag, de grootste stijging in tien maanden. Ook tegenover de euro steeg de Japanse munt fors tot 157,2 yen. Beleggers zetten gisteren massaal groeibeurzen zoals Polen (-4%), Rusland (-4%) en Turkije (-5%) in de uitverkoop. Maar ook de West-Europese beurzen gingen gemiddeld 3 procent achteruit. De kleinere aandelen, die een relatief groter risicoprofiel hebben, presteerden slechter dan de grote aandelen. Op Euronext Amsterdam zakte de AEX 2,1 procent, terwijl de Midkap-index 3,1 procent prijsgaf. Voorts kregen de cyclische waarden flinke klappen. Op Euronext Brussel slikten Umicore en Cumerio een verlies van respectievelijk 5 en 4 procent. De producenten en verwerkers van basismetalen profiteerden de voorbije jaren volop van de groei in de ontluikende markten. De vraag naar en de prijs van hun producten zaten erdoor in de lift.

Recessie?

De publicatie van de Amerikaanse orders voor duurzame goederen gisterennamiddag maakten de verliezen op de Europese en Amerikaanse beurzen nog groter. De orders zakten in januari met 7,8 procent op maandbasis, terwijl economen mikten op een daling van 3 procent. 'Een tegenvallende economische groei in de VS zou een nieuwe klap voor de groeimarkten betekenen', zegt Boudewijns. Alan Greenspan, de gewezen voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zei maandag dat een 'recessie tegen eind dit jaar mogelijk is'.

De stijgende kans van een Amerikaanse aanval op Iran draagt bij tot de grotere risicoafkeer van de beleggers. Dat liet zich tevens voelen op de obligatie -en valutamarkten. Het extra rendement op obligaties uit de ontluikende markten steeg met gemiddeld 7 basispunten, leert de EMBI Plus-index van JPMorgan Chase. 'De beleggers waren al nerveus omdat de waardering van de exotische obligaties zo hoog is opgelopen. Nu worden ze plots een stuk risicoaverser', zegt Ingrid Iversen van Insight Investment Management. Op de valutamarkten werden enkele exotische munten, zoals de Braziliaanse real, flink goedkoper.

Vluchthaven

De beleggers zochten hun toevlucht in overheidsobligaties, de Zwitserse frank en het goud. De aankopen van overheidsobligaties stuurden de Belgische tienjaarsrente 3 basispunten lager tot 4,02 procent. Voor een euro werd gisterenavond nog 1,616 Zwitserse frank neergeteld, tegen 1,622 frank maandagavond.

Het goud kon zijn traditionele rol van toevluchtshaven amper waarmaken. Een ounce goud werd 2 dollar duurder tot 685,97 dollar. De goudkevers hadden ongetwijfeld op meer gerekend.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud