Premies voor zuinig energieverbruik verdubbelen

De REG-premies (voor rationeel energiegebruik) die worden uitgekeerd aan wie investeert in energiezuinige toepassingen, worden in 2006 twee keer meer aangevraagd dan een jaar eerder.

(belga) Het totale bedrag van de premies zal zelfs meer dan verdrievoudigen. Dat zei Eandis, dat instaat voor de premies, woensdag tijdens een persconferentie.

Eind november van dit jaar waren er al ruim 18.000 premies uitgekeerd, vergeleken met 12.333 over heel 2005.

'Aangezien de meeste premies in december worden aangevraagd, zijn we op weg naar een verdubbeling van het aantal uitgereikte premies', aldus David Termont, de directeur klantenbeheer van Eandis. Het uitgekeerde totaalbedrag aan premies lag eind november met 3,4 miljoen euro al bijna drie keer hoger dan in heel 2005 (1,2 miljoen euro).

De meeste premies worden aangevraagd voor de installatie van een aardgasketel (hoogrendementsketel of condensatieketel), het plaatsen van superisolerende beglazing, het aanbrengen van dakisolatie, de installatie van thermostaatkranen en het plaatsen van muurisolatie.

Het REG-actieplan van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders zorgde in 2005 voor een energiebesparing van 550 miljoen kWh. Wettelijk moeten de aangesloten gezinnen, bedrijven en openbare besturen in 2006 opnieuw 442 miljoen kWh besparen. Voor de gezinnen komt dat neer op 2,2 procent minder energie verbruiken. Definitieve cijfers had Eandis woensdag nog niet, maar 'de doelstelling zal vermoedelijk gehaald worden', luidde het.

Eandis voert exploitatietaken uit voor de acht Vlaamse gemengde distributienetbeheerders en is daarmee naar eigen zeggen goed voor 80 tot 85 procent van de Vlaamse energiemarkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud