Reynders wil wonen in grote steden fiscaal stimuleren

(tijd) - De minister van Financiën, Didier Reynders (MR), wil het wonen in achtergestelde stadswijken fiscaal aantrekkelijker maken. Dat maakte hij bekend op Batibouw.

Wie zijn huis grondig verbouwt, ziet zijn kadastraal inkomen (KI) stijgen. Een hoger KI kan een invloed hebben bij de berekening van de personenbelasting, maar betekent vooral een hogere onroerende voorheffing.

Vorig jaar keurde de regering gunstmaatregelen goed voor woningen in een zogeheten zone voor positief grootstedelijk beleid. Wie aan een huis in een van deze achtergestelde wijken werken laat uitvoeren kan een belastingvermindering krijgen. Daarnaast wordt het KI van de gerenoveerde woning voor zes jaar bevroren.

BTW-tarief

Reynders kondigde maandag op Batibouw aan dat hij die maatregel wil uitbreiden. Dat kan door meer wijken te erkennen als zone voor positief grootstedelijk beleid of door de belastingvermindering die er geldt, te verhogen. De minister hoopt dat de regering de knoop doorhakt op de sociale megaministerraad van 20 en 21 maart in Oostende.

Reynders benadrukte dat de paarse regering al heel wat maatregelen heeft genomen om de bouwsector te stimuleren. Hij gaf het voorbeeld van het verlaagde BTW-tarief van 6 procent voor renovatie. 'Deze belangrijke maatregel is onlangs verlengd tot 2005', klonk het.

André Dherte, de voorzitter van de Confederatie Bouw, benadrukte dat de onroerende fiscaliteit in ons land nog steeds te ingewikkeld is. 'In het vorige regeerakkoord werd al een vereenvoudiging van het stelsel van de fiscale aftrekken aangekondigd. Dat is er nog steeds niet.' De Confederatie pleit ook voor een systeem waarbij eigenaars enkel gebruik kunnen maken van fiscale aftrekken als ze facturen voorleggen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud