Senaat laat banken zwart geld van klant aanvaarden

De Senaatscommissie Justitie heeft gisteren het omstreden wetsontwerp goedgekeurd dat bankbedienden toelaat om zwart geld van klanten te aanvaarden zonder een vervolging te riskeren. Althans zolang het geld niet de vrucht is van ernstige en georganiseerde fiscale fraude.

(tijd) De Tijd maakte al enkele weken geleden bekend dat de paarse coalitiepartners een akkoord hadden bereikt over de wetswijziging. Maar die vroegtijdige perslek was een doorn in het oog van de socialisten die op enkele maanden voor de verkiezingen elke perceptie van laksheid tegenover fiscale fraude wilden vermijden. Dat de maatregel een oplossing biedt voor de rechtsonzekerheid van duizenden bankbedienden verdween op de achtergrond. Maar nu de gemoederen zijn bedaard, is het ontwerp toch goedgekeurd.

Al jaren verkeren de banken, zelfstandige bankagenten en hun loketpersoneel in rechtsonzekerheid. Ze mogen alleen vermoedens van ernstige en georganiseerde fiscale fraude melden aan de antiwitwascel wat hun vrijstelt van vervolging voor heling (preventieve witwaswet). Maar de strafwet stelt dat banken ook kunnen worden veroordeeld voor de heling van zwart geld uit kleine fiscale fraude. Met de wetswijziging worden de wetten op elkaar afgestemd. Er geldt nog alleen vervolging voor de heling van geld uit ernstige en georganiseerde fiscale.

Vanaf 1 januari 2008 riskeerden 40.000 mensen in de banksector vervolging voor heling want dan verdwijnen de papieren effecten aan toonder die vaak de vrucht zijn van fiscale fraude.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud