'Smallcaps worden overgewaardeerd'

De voorbije jaren doen smallcaps het opvallend beter dan de largecaps op de meeste markten. Alles wijst erop dat deze trend niet veel langer houdbaar is. Dat blijkt uit een enquête van het beleggingsadviesbureau Morningstar.

(tijd) Normaalgezien worden smallcaps verhandeld aan een lager tarief dan de largecaps omdat hun prijs/opbrengst - ratio minder voordelig is. Op dit moment worden de smallcaps duurder van de hand gedaan dan de largecaps. Dit ondanks het feit dat smallcaps doorgaans volatieler zijn, waardoor de risicopremies hoger liggen. Dat zou normaalgezien moeten leiden tot lagere waarderingen.

De fondsencategorieën die door Morningstar worden opgevolgd vertonen een duidelijk patroon. Het gemiddelde open-end fonds in de Europe Equity Large Blend - categorie van Morningstar vertoont een positieve prijs/opbrengst - ratio van 13,64. De smallcaps-tegenhanger van die categorie vertoont een prijs/opbrengst-ratio van 16,07. Deze trend wordt ook waargenomen in vergelijkbare categorieën uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan.

De meeste fondsenbeheerders menen echter dat smallcaps correct gewaardeerd of overgewaardeerd worden. Dezelfde beheerders verwachten dat largecaps beter zullen gaan presteren dan het marktgemiddelde.

Uit de enquête blijkt wel dat slechts een minderheid vindt dat de smallcaps zwaar overgewaardeerd zijn.

De respondenten van de enquête waarschuwen ook dat beleggers niet voorbereid zijn op een ommekeer in de huidige overwaardering van de smallcaps. Meer dan 60 procent van de fondsenbeheerders wezen erop dat het gewicht van de smallcaps in de portefeuille van de beleggers te groot is. Ze voegen er wel aan toe dat de ommekeer eerder een gradueel gebeuren zal zijn, in tegenstelling tot een plotse steile val in de waarde van smallcaps.

Niettemin waarschuwt Morningstar ervoor dat de smallcapsmarkt erg volatiel is. Indien er zich dan aanzienlijke kapitalen terugtrekken kan de beperkte liquiditeit van smallcaps de afbrokkeling van de waarde uitvergroten.

KE

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud