Spaanse vastgoedzeepbel spat uiteen

Op de beurs van Madrid tuimelde de IBEX-index dinsdag 2,7 procent, vier keer meer dan de 0,7 procent die de Euro Stoxx50 moest inleveren. De koersimplosie van projectontwikkelaar Astroc sleepte de hele Spaanse bouwsector in zijn val mee.

(tijd/bloomberg) - 'De Spaanse vastgoedzeepbel is uiteengespat', klonk het. De crisis in de bouw dreigt bij de Spaanse grootbanken de probleemkredieten de hoogte in te jagen.

Na de VS lijkt er nu ook in Spanje een einde gekomen aan de jarenlange vastgoedhausse. De voorbije acht jaar klommen de woningprijzen in Spanje 150 procent. Niet alleen kochten buitenlanders massaal een tweede woning in Spanje, ook de Spanjaarden grepen naar Amerikaans model de lage rente massaal aan om zich diep in de hypotheekschulden te steken.

De bouweuforie leverde grote Spaanse aannemers zoals FCC, Acciona, ACS, Ferrovial en Sacyr Vallehermoso recordwinsten op. Met die bonanza financierden ze mee de overnamekoorts in Europa: Ferrovial kocht de Britse luchthavenuitbater BAA, ACS kocht zich in bij de Duitse bouwreus Hochtief, Acciona mengde zich in de strijd rond Endesa en Sacyr bouwde een belang van 33 procent op in het Franse Eiffage. Eiffage-topman Jean-François Roverato weigerde vorige week op een bod van Sacyr in te gaan, omdat de Spanjaarden de volgens hem overgewaardeerde Sacyr-aandelen als pasmunt willen gebruiken. Roverato poneerde toen dat de reële waarde van de Spaanse activa van Sacyr wel eens 'zeer binnenkort naar beneden zou kunnen herzien worden'.

Beleggers leken de Eiffage-topman dinsdag gelijk te geven. Sacyr dook 8,2 procent lager, ook FCC (-6,7%) en Acciona (-5,1%) slikten forse verliezen. Grupo Inmocaral dook 11,3 procent in het rood. Inmocaral vormde zich op enkele jaren om van luciferfabrikant tot projectontwikkelaar en verdertigvoudigde zo de beurskoers. Beleggers achten de groepen 200 keer de winst waard.

'Dit is de Spaanse vastgoedzeepbel die uiteenspat', omschreef Alberto Espelosin, marktstrateeg bij Ibercaja Gestion, de correctie. Volgens handelaars was de aanleiding voor de verkoopgolf de koersimplosie van Astroc Mediterraneo, dat op één week twee derde van zijn beurswaarde verloor. Op de beurs circuleren geruchten als zouden grootaandeelhouders hun aandelen verkocht hebben. Astroc-topman Enrique Banuelos zei gisteren 'geen duidelijke reden' te zien voor de koersval. Hij benadrukte dat zijn bedrijf 'solvabel' is.

Astroc trok in mei 2006 tegen 6,40 euro naar de beurs en piekte eind februari boven 70 euro. Die klim katapulteerde Banuelos uit het niets tot de op twee na rijkste Spanjaard. Hij vierde in september de opening van het Astroc-kantoor in New York door 50 koks uit thuisbasis Valencia te laten overvliegen, die in Central Park paella voor 20.000 mensen bereidden. Forbes telde behalve Banuelos nog 19 Spaanse dollarmiljardairs. Van die 20 verdienden 12 hun fortuin in de bouw- of vastgoedbranche.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud