Spaarboekjesmarkt stevent niet op globale tariefverlaging af

De rentedaling die de prijsbreker Argenta Spaarbank doorvoert op zijn spaarrekeningen, nadat eerder ook Finansbank de rente had verlaagd, inspireert de concurrentie niet tot gelijkaardige acties. Cortal, Deutsche bank, Record Bank, Bank van de Post en OMOB Bank, die eveneens scherpe tarieven hanteren, voeren geen rentedaling door. Ook de vergoeding op de internetrekening Direct Invest van ABN AMRO België beweegt niet.

Argentaknipt op 28 augustus in de tarieven van zijn verschillende spaarrekeningen. De basisrente op de Golden+rekening zakt met 25 basispunten tot 2,75 procent. Het basistarief van de Maxirekening daalt met 15 basispunten tot 2,60 procent. De getrouwheidspremie van 1,25 procent blijft intact.

De hoogrentende internetrekening van de bank, die niet met een aangroei- of getrouwheidspremie werkt, krijgt een grotere tik. De vergoeding zakt met 50 basispunten tot 3,50 procent. Argenta voert de tariefverlagingen door in reactie op de dalende marktrente. Die is het gevolg van een zwakker dan verwacht economisch herstel. Daardoor blijft de inflatie onder controle. Een kleine maand geleden bracht de Turks-Nederlandse prijsbreker Finansbank de basisrente onder de 3 procent, tot 2,90 procent. De bank hanteert een aangroeipremie van 1 procent.

De concurrentie laat betijen, ondanks de dalende rente. ABN AMRO Bank België, dat zijn hoogrentende internetrekening Direct Invest al enkele maanden met veel tromgeroffel promoot, blijft vasthouden aan het tarief van 4,25 procent. Daarbij gaat het om een brutovergoeding omdat het geen klassieke spaarrekening is met premies. De spaarder betaalt nog 15 procent roerende voorheffing. Dat leidt bij ABN AMRO tot een nettorente van 3,61 procent. Argenta valt voor zijn internetrekening terug op een nettorente van 2,98 procent.

Cortal, dat vandaag met een basisrente van 2,75 procent en een aangroeipremie van 1,35 procent het scherpste nettotarief biedt op een klassieke spaarrekening, geeft evenmin een krimp. Directeur-generaal Rudy Dupont meldt dat er geen plannen zijn om de tarieven te verlagen. Dezelfde boodschap klinkt door bij Deutsche Bank (2 procent basisrente + 2 procent aangroeipremie), Bank van de Post (2,50 + 1,50 ), OMOB Bank (2,75 + 1,25), RealBank (2,50 + 1,50) en Record Bank (2,25 + 1,75). Ook Mercator Bank beweegt niet. Ze blijft bij een basisrente van 2 procent en een getrouwheidspremie van 1,50 procent.

DHB Bank, de andere Turks-Nederlandse prijsbreker, houdt de basisrente van 3 procent en aangroeipremie van 0,75 procent aan. De bank verlaagde haar tarieven op 22 juli.

Het volledige artikel kunt u lezen in De Financieel-Economische Tijd van 27 augustus

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud