Sparen voor de kinderen

Sparen voor de kinderen, is een diep ingewortelde gewoonte in ons land van nijvere spaarders. Maar spijtig genoeg doen we het meestal niet op de meest rendabele manier. Hoe moet het dan wel ?

De klassieke spaarrekening is nog altijd denummer één wanneer het over kindersparen gaat. Qua rendement hinkt het spaarboekje echter ver achterop.

Stort u elke maand 25 euro op het spaarboekje van uw kinderen, dan kunnen zij na achttien jaar rekenen op een kapitaal van ongeveer 7.100 euro bij een gemiddelde spaarboekrente van 3 procent. Kiest u voor diezelfde 25 euro elke maand een aandelenbelegging, dan mag uw kind na achttien jaar rekenen op een spaarpot van ongeveer 12.000 euro. Dit resultaat wordt behaald wanneer de beurs een gemiddeld rendement van 8 procent per jaar kent. Op lange termijn, goede en slechte periodes door elkaar genomen, is dat best een realistisch rendement. Sterker nog : wanneer u over enkele jaren terugkijkt naar de aandelen die u vandaag heeft gekocht, tegen sterk gedaald koersen, dan zal u waarschijnlijk vaststellen dat die meer hebben opgebracht dan 8 procent per jaar.

Maar hoe begint u eraan om voor uw kinderen in aandelen te beleggen ? Want aandelen kopen met 25 euro per maand is niet eenvoudig. Koopt u elke maand één aandeel, dat u voor dat bedrag kan krijgen, dan betaalt u zich blauw aan kosten. En bovendien zal het dan lang duren voor een u mooi gediversifieerde portefeuille heeft. Sparen via aandelenfondsen is wél mogelijk, zelfs bij relatief kleine maandbedragen. Bij een aantal banken (BBL, Dexia,_ ) kan u alles via het spaarboekje laten verlopen. U stort elke maand wat u wil op het spaarboekje, en zodra een bepaalde drempel wordt overschreden, wordt het tegoed automatisch overgeheveld naar een beleggingsfonds van uw keuze.

Gaat dat bij uw bank niet automatisch, dan moet u zelf een oogje in het zeil houden. Zodra u merkt dat het tegoed voldoende aangegroeid is, plaatst u zelf een order om een deelbewijs te kopen van het beleggingsfonds dat u heeft geselecteerd.

Sinds een aantal jaren heeft u bij vele banken ook fondsenspaarplannen waarbij het mogelijk is om elke maand voor een vast bedrag stukken van deelbewijzen te kopen. U hoeft dan niet meer te wachten tot het spaartegoed opgelopen is tot de waarde van één deelbewijs. Erg eenvoudig en flexibel dus. Maar spijtig genoeg zijn deze fondsenspaarplannen meestal niet geschikt voor bescheiden spaarders die 'slechts' 25 euro per maand te besteden hebben. Hier is veelal een minimum vereist van 50 euro of meer per storting.

Met een aandelen-kinderspaarplan van een verzekeraar, een zogenaamd tak 23-spaarverzekering, heeft u dat nadeel meestal niet. Dat zijn verzekeringsbeleggingen waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen. Het basisprincipe is hetzelfde als bij de bank: u stort elke maand een vast bedrag en daarmee worden stukken van deelbewijzen gekocht van een beleggingsfonds dat u heeft uitgezocht. U kan daarbij meestal kiezen uit diverse fondsen, met aandelen, met obligaties of met een mix van beide. En wil u eens een maand overslaan, dan is dat geen probleem. Let er wél altijd op dat het aangerekende kostenpercentage niet te hoog ligt. Want daar wringt bij verzekeringsspaarplannen voor kinderen vaak het schoentje. Moet u meer dan 2 à 3 procent kosten betalen, kies dan voor een gewoon beleggingsfonds, waarvan u deelbewijzen koopt telkens het tegoed op het spaarboekje groot genoeg is.

Door het spaargeld van uw oogappel systematisch in aandelen te beleggen, verhoogt u op lange termijn aanzienlijk het rendement. Maar dan moet u wel een termijn voor ogen hebben van minstens tien jaar. Anders zijn de risico's te groot. Daarom kan u ook maar best tijdig winstnemen op het einde. Nadert het kind de leeftijd waarop het zijn spaargeld zal gaan gebruiken, dan begint u de aandelenportefeuille best af te bouwen. En daar mag u gerust enkele jaren op voorhand mee beginnen. Want het zou zonde zijn om op het einde een deel van de winst weer kwijt te spelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud