'Steeds meer mensen niet in staat eigen aangifte in te vullen'

De kantoren van de socialistische ABVV en de christelijke vakbond ACV werden de voorbije weken overrompeld door belasting-plichtigen met vragen over hun aangifte. 'Steeds meer mensen zijn niet in staat die in te vullen.'

(tijd) Maandag was de laatste dag voor de belastingplichtigen om hun aangifte van de inkomsten van 2005 in te dienen. Op 31 juli waren om middernacht 607.160 elektronische aangiften binnen. Het merendeel werd door ambtenaren van de fiscus zelf ingevuld in de belastingkantoren en shoppingcentra.

Veel burgers deden ook een beroep op een hulplijn. De infolijn van de fiscus heeft in juli op meer dan 103.000 vragen geantwoord.

Codes

De vakbonden vulden naar jaarlijkse traditie heel wat belastingbrieven in. Tot onvrede van de werknemersorganisaties. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie bij de lokale afdelingen. ABVV Limburg hield dit jaar in juni en juli 44 zitdagen over 13 locaties. De kantoren werden volgens Jean-Claude Van Rode, de voorzitter van ABVV Limburg overdonderd. 'Er zijn elk jaar meer mensen die bij ons over de vloer komen.' Volgens Van Rode heeft de hervorming van vorig jaar waarbij het gewone belastingbrief vervangen werd door een formulier met codes daar mee te maken. 'Het is best mogelijk dat het voor de belastingdiensten nu eenvoudiger en sneller is om de brieven te verwerken, maar de gewone man raakt er niet meer wijs uit.' Hij wijst er ook op dat de vakbonden zo goed als de enige organisaties zijn die de dienstverlening nog gratis verstrekken. 'Zelfstandige bankagenten bijvoorbeeld vragen 10 euro', weet Van Rode.

Ook in andere provincies vulden de lokale kantoren van het ABVV dit jaar opnieuw duizenden belastingbrieven in. ABVV West-Vlaanderen vulde 2.500 aangiften in op vijf verschillende locaties. Ook berekenden ze telkens hoeveel de belastingplichtigen volgend jaar moeten bijbetalen of terugkrijgen.

Bij de christelijke vakbond ACV zijn dezelfde geluiden te horen. Dat er veel meer volk over de vloer kwam heeft volgens het ACV vooral te maken met de talrijke herfinancieringen van leningen. 'Door de rentedaling stapten veel mensen naar de bank voor een herziening van hun lening. Veel mensen wisten niet goed hoe ze daar mee moesten omgaan bij hun aangifte', klinkt het bij het ACV.

PBL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud