Steeds meer mensen vliegen voordelig via on-linereservering

(belga) - Steeds meer reserveringen van vliegtickets gebeuren tegen voordelige tarieven via het internet. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan verschillende consumentenverenigingen uit zes landen (België, Duitsland, Denemarken, de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk), waaronder ook Test-Aankoop, deelnamen.

Er werden 36 verschillende trajecten tussen zestien steden onderzocht, wat neerkomt op zo'n 880 tarieven. Eén van de voornaamste conclusies van het onderzoek luidt dat de Europese markt van on-linevliegtarieven erg concurrentieel is. Voor éénzelfde traject verschillen de tarieven sterk, zo schreef Test-Aankoop in de november-editie van haar consumentenmagazine.

Ook bij eenzelfde aanbieder kunnen de verschillen erg groot zijn, afhankelijk van de reserveringstermijn. Een andere vaststelling is dat de laagste tarieven vaak worden aangeboden door websites uit het land van waaruit de vlucht vertrekt.

In het onderzoek kwamen drie Belgische reissites voor: Airstop, Travelprice en BBL Travel. Travelprice haalt, rekening houdend met alle voordelige tarieven, in de eindrangschikking de beste score met 56 procent, gevolgd door Opodo Duitsland (45 procent) en Expedia Duitsland (41 procent). Op de vierde plaats prijkt BBL Travel (39 procent) en nummer vijf wordt ingenomen door Opodo Verenigd Koninkrijk (38 procent). Airstop valt net buiten de top-5 met 36 procent.

De low-cost maatschappij Ryanair, die meestal de laagste tarieven in petto heeft, doet te weinig bestemmingen aan en werd daarom niet opgenomen in de steekproef, net zoals Virgin Express. Easyjet, de grote concurrent van Ryanair, werd wel onderzocht en bleek in drievierde van de gevallen over de goedkoopste tarieven te beschikken. Helaas stijgt geen enkele vlucht van Easyjet in Brussel op en heeft de Belgische consument daar dus niets aan, aldus Test-Aankoop.

De onderzoekers besluiten dat het in alle gevallen loont om verschillende gespecialiseerde portaalsites te checken alvorens te reserveren. Daarnaast wordt ook gewaarschuwd voor de vele toeslagen die vaak achteraf nog worden aangerekend, evenals voor het retourticket waarvoor de promotieaanbieding in vele gevallen niet geldt.

Voor het onderzoek, een initiatief van de Amerikaanse vereniging Consumers Union, werden in juni 2004 twintig representatieve sites bezocht met als doel de laagste tarieven te vinden voor een reservering op 2, 7, 14 en 21 dagen voor het vetrek.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud