Steeds meer valse eurobiljetten in België

(tijd) - De Nationale Bank haalde in 2003 21.185 valse biljetten uit de omloop tegenover 4.518 biljetten in 2002. Het aantal ontdekte valse euromunten in Europa lag in 2003 ruim elfmaal hoger dan in 2002. Dat melden de Europese Commissie en de EU-antifraudedienst Olaf.

Het populairste biljet bij vervalsers blijft het biljet van 50 euro, met een 'marktaandeel' van 69 procent. Het biljet van 100 euro wordt evenwel steeds populairder bij valsemunters. De ontdekte valse biljetten van 100 euro in België vertegenwoordigden in 2003 19 procent van alle valse eurobiljetten. In 2002 was hun aandeel nog maar 9 procent. Hoewel het totaal aantal gedetecteerde valse biljetten in ons land vorig jaar bijna vijf keer hoger lag dan in 2002, merkt de NBB op dat het cijfer vergelijkbaar is met de 20.511 valse Belgische bankbiljetten uit 2001. Dat is het laatste referentiejaar voor de Belgische frank.

Dat neemt niet weg dat de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) haar leden onlangs opriep extra waakzaam te zijn voor valse biljetten. Voorts verspreidde ze opnieuw informatie over de veiligheidskenmerken van de eurobiljetten. Unizo reageerde op het toenemende aantal ontdekte valse biljetten, vooral biljetten van 100 euro.

De valse eurobiljetten in België maken 4 procent uit van alle valse eurobiljetten die binnen en buiten de eurozone ontdekt werden. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) waren er vorig jaar in totaal 551.287 valse eurobiljetten.

Ook onderschepten de nationale banken van de eurolanden vorig jaar 26.191 vervalste euromunten, ten opzichte van slechts 2.339 in 2002.

Meer dan de helft van de valse euromunten zijn munten van 2 euro, Daarvan werden er vorig jaar 19.688 onderschept, tegenover 1.030 een jaar eerder. Daarnaast werden er 6.318 valse munten van 1 euro en 185 valse stukken van 50 cent ontdekt. Vorig jaar werden drie illegale muntfabrieken opgedoekt: twee in Italië en een in Portugal.

De kwaliteit van de vervalste munten is erop vooruitgegaan, stelt het communiqué. Vooral munten van 2 euro zijn beter nagemaakt. Maar niettemin worden de valse munten meestal geweigerd door automaten, stelt de Europese Commissie.

De Commissie vindt de grote toename van het aantal valse munten geen reden tot bezorgdheid. Want het aantal vervalsingen blijft klein ten opzichte van het totaal aantal munten in omloop. In de twaalf eurolanden circuleren er 49 miljard munten. Ook ligt het aantal vervalste euromunten veel lager dan het aantal valse nationale munten voor de invoering van de euro. DM/JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud