Stilzwijgende verlenging contracten fors beknot

Contracten van bepaalde duur, voor een internetaansluiting bijvoorbeeld, die stilzwijgend worden verlengd, kunnen nu op eender welk ogenblik en zonder bijkomende kosten worden opgezegd. Er moet alleen een opzegtermijn van maximum één maand worden gerespecteerd.

(tijd) Dat besliste de federale regering gisteren op voorstel van minister van Consumentenzaken Freya Van de Bossche (sp.a).

Bovendien zal op de eerste bladzijde van de contracten en in vet gedrukte letters in een kader moeten worden vermeld dat het contract automatisch verlengd wordt, de datum waarop het opgezegd kan worden en hoe dat moet gebeuren.

'Met dit voorstel maakt minister Van den Bossche komaf met problemen bij de stilzwijgende verlenging van contracten met bepaalde duur', liet haar kabinet gisteren weten.

Kleine lettertjes

Het probleem is dat contracten van bepaalde duur vaak twee of drie maanden op voorhand moeten worden opgezegd. Anders worden ze automatisch verlengd. Wie dan toch nog zijn contract verbreekt, zonder de meestal in kleine lettertjes neergeschreven opzegtermijnen te respecteren, moet vaak hoge schadevergoedingen betalen.

Van den Bossche vond het nodig dat er meer transparantie kwam, omdat mensen steeds van meer dergelijke contracten hebben. Het gaat om contracten voor gas, elektriciteit, teledistributie, internet, de fitness en boekenclubs.

WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud