Technologiesector remt herstel op beurzen af

De hoop op een renteverlaging en een reddingsplan voor de vastgoedsector leverde alle hypotheekgerelateerde aandelen op Wall Street gisteren een stevige remonte op. De technologiesector zette een rem op het herstel als gevolg teleurstellende cijfers bij de computergigant Dell.

(tijd) - Beleggers kregen gisteren een dubbele portie goed nieuws vanuit de VS, meer dan ooit de focus van de financiële marken. Vooreerst suggereerde ook Fed-voorzitter Ben Bernanke dat de Amerikaanse centrale bank in een reactie op de snel verslechterende economische vooruitzichten de rente zal verlagen op de bijeenkomst van 11 december. Eerder stuurde vicevoorzitter Donald Kohn een gelijkaardige boodschap de wereld in.

Bernanke verwees onder meer naar de afzwakkende consumptie. Cijfers staafden gisteren die uitspraken. Amerikanen zagen hun beschikbare inkomen in oktober slechts met 0,1 procent stijgen. 'Een scherpe vertraging van de groei in het vierde kwartaal kan alleen worden vermeden als Amerikanen vaker de kredietkaart bovenhalen', stelde Nomura Securities vast.

Maar beleggers hadden zoals eigenlijk de hele week weinig oog voor de zwakke economische cijfers. Ze hopen dat forse ingrepen van de Fed de Amerikaanse economie voor een recessie kunnen behoeden. Beleggers putten bovendien moed uit berichten dat minister van Financiën Henry Paulson 'dicht bij' een akkoord zou staan om de crisis met rommelhypotheken (subprime) te milderen. Banken zouden onder meer de hypotheekrente op kredieten 'bevriezen' op het lage introductieniveau. De vage berichten volstonden om alle voorname subprimeslachtoffers fors hoger te sturen. De hypotheekverstrekker Countrywide, de bouwbedrijven D.R. Horton en Centex, de kredietverzekeraars Ambac, MBIA en MGIC en de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac zagen hun beurskoers 10 à 20 procent hoger schieten.

Toch viel de Wall Street-klim al bij al bescheiden uit. De Dow Jones won 0,5 procent, Nasdaq verloor 0,3 procent. Dell verzuurde met sombere prognoses de stemming in de sector. Eerder hadden ook al Cisco Systems en Qualcomm het beleggersenthousiasme voor technologieaandelen, dat begin dit jaar nog zeer groot was, serieus doen afkoelen. KVS

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud