Advertentie

Test-Aankoop waarschuwt voor hypotheekleningen over 40 jaar

De consumentenorganisatie Test-Aankoop raadt hypotheekleningen over 40 jaar 'ten stelligste' af. De maandelijkse kosten liggen immers amper lager dan bij een lening over 30 jaar.

Dat komt omdat de premies voor de schuldsaldoverzekering ook langer betaald moeten worden en dat de hypotheekinschrijving van een lening op 40 jaar hernieuwd moet worden, wat ook kosten met zich brengt.

In de aanloop naar de bouwbeurs Batibouw vraagt Test-Aankoop ook een aanpassing van de wetgeving om de banken te verplichten een globaal kostenpercentage te berekenen voor de kandidaat-lener. Dat percentage moet rekening houden met alle kosten, ook die van producten die samen met het woonkrediet verkocht worden, zoals een zichtrekening of een schuldsaldoverzekering.

Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt ondertussen dat het aantal woonkredieten, exclusief herfinancieringen, vorig jaar met bijna 3 procent zakte. Het totaalbedrag aan kredieten steeg wel met 4,7 procent. De daling is uitsluitend een gevolg van de terugval in de tweede jaarhelft. BVK verklaart de daling door de hogere rente en een beginnende verzadiging van de vastgoedmarkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud