Tot 5.000 euro prijsverschil voor auto's in EU

(tijd) - Een Volkswagen Passat kost in Duitsland 5.000 euro meer dan in Griekenland, in België bijna 4.200 euro meer. Ook voor andere merken en modellen blijven grote verschillen in kostprijs bestaan op de Europese markt. Dat blijkt uit het halfjaarlijks verslag over de autoprijzen van de Europese Commissie.

Foto (epa): De Audi A4, hier in cabrio-uitvoering, blijkt het goedkoopst in België

Het rapport toont aan dat het prijsverschil daalt, maar erg traag. Voor een op de 13 modellen kan je in de eurozone een prijsverschil van 20 procent of meer aantreffen. Een jaar geleden was er zo'n groot prijsverschil bij een op de vijf wagens.

Griekenland is in de eurozone het goedkoopste land voor de aankoop van een wagen; Duitsland het duurste. Voor liefst 38 modellen moet in Duitsland het hoogste geldbedrag worden neergeteld.

Het grootste prijsverschil in de eurozone geldt voor de Volkswagen Passat. Die is in Griekenland 39 procent goedkoper dan in Duitsland. In absolute cijfers bedraagt het verschil bijna 5.000 euro.

Met BTW loopt het prijsverschil nog verder op tot 5.700 euro. Ook België behoort voor de VW Passat tot de duurdere landen. De wagen kost bij ons 33,3 procent meer dan in Griekenland of bijna 4.200 euro extra.

België is het goedkoopste land voor de Audi A4. Voor het Audi-gamma als geheel blijven de prijsverschillen op de Europese markt vrij beperkt. Dat is ook het geval voor het Mercedes-gamma. Voor de Mercedes C180 is België wel het duurste land, voor de Mercedes S350 het goedkoopste.

Ook de Range Rover kost het minst in ons land. De prijsverschillen in Europa blijven over het algemeen beperkt voor terreinwagens en sportwagens.

België en Luxemburg zijn het duurst voor de aankoop van een Mazda 6, een Opel Vectra en de Renault Laguna. Die wagens kosten hier respectievelijk 17, 16 en meer dan 25 procent meer dan in Griekenland.

De EU-landen die geen deel uitmaken van de eurozone, Groot-Brittannië en Denemarken, zijn eveneens vrij goedkoop voor de aankoop van een wagen. In Denemarken zijn de autoprijzen het laagst van heel de Unie. 6 procent lager ook dan in Griekenland.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zet de echte prijsdaling pas door vanaf oktober volgend jaar. Dan is het niet langer nodig fysiek naar een andere lidstaat te gaan voor de aankoop van een wagen. Het volgende rapport van de Commissie zal evenwel een totaal ander beeld geven: dan worden ook de autoprijzen in de tien nieuwe EU-lidstaten vermeld.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud