Twee jaar garantie op alle huishoudtoestellen

(tijd) - Wie een gebruiksvoorwerp koopt, krijgt daar straks twee jaar garantie op. De waarborgregeling staat in een wetsontwerp dat de federale minister van Consumentenzaken, Freya Van den Bossche (sp.a), indiende in het parlement. Dat schrijft De TIJD.

Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (foto belga)

Het wetsontwerp is een omzetting van een Europese richtlijn over de bescherming van de consumenten. Het Europees Hof van Justitie veroordeelde België vorige maand nog omdat die omzetting nog niet was gebeurd.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) wil dat het nog even duurt voor de waarborgregeling in voege treedt. De ondernemingen moeten de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de wet, vindt de organisatie. 'Zowel producenten, invoerders, distributeurs als eindverkopers moeten garantiebewijzen, algemene voorwaarden en catalogi kunnen aanpassen. Bovendien moet ook een overgangsregeling worden uitgewerkt voor goederen en bijbehorende garantiebewijzen die nog in voorraad zijn in de distributie.'

De consument is nu al beschermd als hij een product koopt dat verborgen gebreken kent. Die regeling blijft bestaan. Wie een product met verborgen gebreken koopt, kan ook na twee jaar nog schadevergoeding eisen.

De minister maakte dinsdag ook bekend dat ze de consument beter bij haar beleid wil betrekken. Later dit jaar discussieert ze met een panel van dertig consumenten over de vraag op welke informatie consumenten recht hebben. De Koning Boudewijnstichting werkt het project uit.

Tussen half maart en half april spreekt de minister eerst nog met consumentenorganisaties en met experts. Nadien volgt een opinie-onderzoek bij de bevolking. Het consumentenpanel wordt pas daarna samengesteld. Het komt in oktober samen om over de conclusies te debatteren en adviezen aan de minister te formuleren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud