Verzekering van natuurrampen een feit

(tijd) - De langverwachte natuurrampenverzekering is er. De wet verscheen in het Staatsblad. De natuurrampenpolis is er meteen voor iedereen, en dus ook voor huizen in een overstromingsgebied. De overheid richtte een tariferingsbureau op, waar moeilijk te verzekeren risico's terecht kunnen. Het tariferingsbureau is zopas samengesteld en zou begin volgend jaar aan de slag kunnen.

Op 11 oktober verscheen de wet voor de natuurrampenverzekering in het Staatsblad. De dekking tegen natuurrampen, zoals aardbevingen en overstromingen, wordt opgenomen in alle brandpolissen voor woningen. Dat zal in de komende maanden gebeuren. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben niet op de wet gewacht en bieden al een tijdje een verzekering aan tegen natuurrampen. Feit is wel dat door de wet nu iedereen in aanmerking komt voor een polis tegen natuurrampen. Dus ook de woningen in een overstromingsgebied, die grote risico's lopen en tot op vandaag niet gemakkelijk of geen verzekering vonden.

De overheid riep samen met de verzekeraars een tariferingsbureau in het leven, dat de moeilijk te verzekeren risico's aan een verzekering moet helpen. 'Het principe is eenvoudig. Wie een brandpolis koopt bij een verzekeringsmaatschappij, zal meteen te horen krijgen hoeveel hij moet betalen voor een dekking tegen natuurrampen. Wanneer de klant het niet eens is met de voorwaarden van zijn verzekeringsmaatschappij, kan hij het tarief van het tariferingsbureau aanvragen, of nog naar een andere verzekeringsmaatschappij stappen', vertelt Wauthier Robyns, de woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars. Wie kiest voor het tarief van het bureau, blijft ter verduidelijking wel klant bij zijn brandverzekeraar.

De premies voor de natuurrampendekking moeten nog worden vastgelegd door de leden van het tariferingsbureau. Het bureau is onlangs samengesteld, met vertegenwoordigers van consumentenorganisaties en met verzekeraars. 'We zullen in de loop van 2006 van start gaan met het geven van polissen. We moeten eerst nog bepalen hoe de opbrengsten en de kosten moeten worden verdeeld over de verzekeringsmaatschappijen', zegt Bertrand Leton, de voorzitter van het Tariferingsbureau.

In tegenstelling tot het tariferingsbureau voor de autoverzekeringen, zullen alle verzekeraars die brandpolissen verkopen moeten bijdragen tot het bureau. Voor de autopolis is dat maar een beperkt aantal. Naar verwachting zal de bijdrage van een maatschappij tot het bureau afhangen van de premie-opbrengsten die de verzekeraar haalt uit de verkoop van brandpolissen.

'De overheid moet wel nog de risicogebieden voor overstromingen in kaart brengen', meldt Robyns. 'Die afbakening remt de start van het tariferingsbureau niet af, maar is wel belangrijk voor de verzekeraars. Zolang de risicozones niet officieel zijn, kunnen de verzekeraars geen woning uitsluiten.' De verzekeraars gaan ervan uit dat 95 procent van de bevolking aan de normale voorwaarden voor een natuurrampenpolis zal voldoen en dus een verzekering zal vinden. Wie na het afbakenen van de risicozones nog bouwt in een overstromingsgebied, zal wel moeilijk een polis vinden. Saar SINNAEVE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud