'VS en eurozone ontsnappen aan recessie'

© /Hollandse Hoogte

Anton Brender, de hoofdeconoom van Dexia, deelt het pessimisme over de Verenigde Staten niet. De export via de Amerikaanse havens, zoals die van Los Angeles, zit bijvoorbeeld in de lift als gevolg van de spotgoedkope dollar.

(tijd) - Bender heeft een simpele verklaring voor zijn optimisme: 'De vastgoedcrisis drukt de groei weliswaar met 1 procentpunt. Maar de economie exclusief de investeringen in woningen groeit nog altijd met zo'n 3 procent. Het is van midden de jaren 60 geleden dat een vastgoedcrisis niet gepaard ging met een recessie van de hele economie.'

Dat de Amerikaanse economie blijft groeien, is te danken aan de consumptie van duurzame goederen en de aantrekkende export. De uitvoer profiteert volop van de erg lage koers van de dollar tegenover die van de munten van de belangrijkste handelspartners. Tegelijkertijd remt de goedkope dollar de invoer af. De export levert een positieve bijdrage van 1 procentpunt tot de economische groei.

Brender meent niet dat de kredietcrisis de gezondheid van de Amerikaanse banksector fundamenteel aantast. 'Als sommige banken in de problemen komen en hun eigen vermogen fors zien krimpen, staan grote kapitalen uit Azië en de Golflanden klaar om die banken een financiële injectie toe te dienen. Denk maar aan de financiële inbreng van het emiraat Abu Dhabi in het Amerikaanse Citigroup.'

De vastgoedcrisis is nog niet voorbij, meent Brender. 'De banken hebben de kraan voor minder kredietwaardige ontleners (gesubsidieerd, subprime, prime jumbo en Alt A) dichtgedraaid. Enkel de beste ontleners (het primesegment) krijgen nog een woningkrediet' (zie grafiek).

Eurozone

Dexia meent dat de Europese Centrale Bank de basisrente handhaaft op 4 procent, hoewel een daling tot 3,75 procent in 2008 mogelijk is als de conjunctuur sterk afkoelt. Een renteverlaging ligt niet voor de hand, omdat de inflatie in de eurozone door de dure olie en voeding klimt tot boven 3 procent. Het inflatiepeil valt eind 2008 wel terug tot circa 2 procent.

Hoe vertaalt dit macro-economisch plaatje zich in een beleggingsstrategie? Yves Ceelen, portefeuillemanager bij Dexia, is positief over aandelen uit groeilanden, maar selectiviteit is geboden. Vooral focussen op aandelen die voordeel halen uit de forse toename van de binnenlandse consumptie in de groeilanden, is de boodschap. Voor de westerse aandelenmarkten bieden de correcties koopopportuniteiten.

Dexia is ook erg optimistisch over hefboomfondsen. Zij kunnen profiteren van de talrijke kansen die de kredietcrisis en hoge volatiliteit bieden. De bank raadt de beleggers ook aan te profiteren van de hoge rente die vooral financiële ondernemingen moeten betalen om hun schuldpapier geplaatst te krijgen.

Dexia laat zich somber uit over beursgenoteerd vastgoed. Vastgoedaandelen noteren gemiddeld 16 procent boven hun intrinsieke waarde en aan een koers-winstverhouding van 26 tegenover een gemiddelde van 14 voor de Europese aandelen.CP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud