Wall Street piekt tijdens derde presidentsjaar

De Amerikaanse president George Bush is aan het derde jaar van zijn tweede ambstperiode bezig. Dat betekent significant hogere aandelenrendementen, blijkt uit een academische studie die binnenkort in The Journal of Portfolio Management verschijnt.

De auteurs bevestigen daarmee een wijsheid die regelmatig in financiële media opduikt en eerder al wetenschappelijk onderzocht was.

De drie auteurs, de hoogleraren Scott Beyer en Gerald Jensen, en Robert Johnson, directeur van de opleidingsafdeling van het Chartered Financial Analyst Institute (CFA), onderzochten twaalf presidentiële cycli, te beginnen met Dwight Eisenhower in 1957 tot en met de eerste termijn van de huidige president. Tijdens de tweede helft van de ambtsperiode presteren aandelen opmerkelijk beter dan tijdens de eerste helft. Het derde jaar steekt er boven uit. Voor bedrijven met een grote marktkapitalisatie bedroeg het gemiddelde rendement in het derde jaar 23,8 procent, tegenover gemiddeld 8,3 procent tijdens de andere drie jaren. Kleinere aandelen doen nog beter: 38 procent tijdens het derde jaar en 11,8 tijdens de andere jaren.

De onderzoekers gingen na of er een verband was met het gevoerde monetaire en fiscale beleid. Eerdere waarnemers verklaarden het 'derdejaareffect' door naar de Amerikaanse centrale bank te verwijzen. Die zou zich op de achtergrond willen houden tijdens de aanloop naar de presidentsverkiezingen, die samenvalt met de tweede helft van een ambtstermijn. De Federal Reserve zou tijdens die periode eerder terughoudend zijn om via een renteverhoging het monetaire beleid te verstrakken en zo de aandelenkoersen onder druk te zetten. De president zou dan weer een strenger fiscaal beleid voeren tijdens de eerste twee jaar om tijdens de laatste twee jaar van zijn termijn de belastingen te verlagen of meer uit te geven.

De studie van Beyer, Jensen en Johnson toont een duidelijk verband tussen het derdejaareffect en het monetaire beleid. Het blijkt dat de Federal Reserve in het derde jaar tijdens 65 procent van de tijd een expansief monetair beleid voert, tegenover slechts 48 procent voor de drie andere jaren.

Johnson wil echter niet gezegd hebben dat de centrale bank haar monetaire beleid laat afhangen van de politieke situatie. 'De Federal Reserve houdt geen rekening met de presidentiële cyclus', meent Johnson. Dat het monetaire beleid net in het derde jaar vaak zo expansief is, is volgens Johnson toeval of te wijten aan het beperkt aantal waarnemingen.

KvH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud