Advertentie

Warme winter spaart energie uit

Door het bijzonder zachte weer van de afgelopen maanden zal de verwarmingsfactuur van Belgische gezinnen fors lager uitvallen. Volgens Distrigas lag het verbruik in januari 23 procent lager dan in de eerste maand van 2006.

(tijd) De voorbije dagen maakten heel wat gasleveranciers teleurstellende resultaten over het vierde kwartaal bekend. De verkochte volumes gas vielen sterk terug door de warme herfst. Het gemiddelde aardgasverbruik voor een Belgisch gezin lag in de laatste vier maanden van vorig jaar minstens 15 procent onder het normale verbruik de laatste jaren. Dat berekende Dirk Gullentops, adviseur bij de federatie van netbeheerders Synergrid, op basis van temperatuurmodellen.

De jongste jaren verbruikt een gezin gemiddeld minder aardgas. 'Het wordt warmer en meer verbruikers schakelen over naar verwarmingsketels met een hoog rendement', zegt Gullentops. De invloed van betere isolatie blijft voorlopig erg beperkt.

Als het weer zacht blijft, zullen we uitkomen op een minderverbruik van 15 tot 20 procent, zegt Gullentops. Maar als het de komende weken alsnog fors kouder wordt, kan een groot deel van die besparing ongedaan gemaakt worden, stelt hij.

De dalende trend wordt bevestigd door Distrigas, de grootste gasinvoerder in ons land. 'In januari lag het aardgasverbruik bij gezinnen en kleine bedrijven ruim 23 procent lager dan het jaar voordien', zegt Thierry Rotsart, de woordvoerder van Distrigas. Januari is een uitschieter, maar sinds oktober ligt het verbruik 18,5 procent lager. De terugval is vooral te wijten aan minder verbruik bij particulieren.

Het zachte weer was een goede zaak voor de portefeuille van de gezinnen, zegt Rotsart: 'Het voorbije jaar is de aardgasprijs gestegen. Maar de daling van het verbuik heeft dat meer dan gecompenseerd.'

Stookolie

Door het warme komt een Belgisch gezin ook langer toe met een voorraad stookolie. Veel stookoliehandelaars maken gewag van tot 30 procent minder verkoop, klinkt het bij Brafco, de federatie van onafhankelijke brandstoffenhandelaars. 'Echt concrete cijfers zijn er nog niet, maar een dergelijke daling is geen uitzondering en zit dicht bij de realiteit', verwacht Johan Mattart, de algemeen directeur van Brafco.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud